top of page

До дня народження митця: лінорити творчої долі Миколи Бондаренка


15 листопада відзначає свій день народження Микола Михайлович Бондаренко – людина непересічного таланту, автор більше тисячі художніх робіт, чиї виставки відбулися у багатьох країнах світу, кавалер ордена «За заслуги» перед Україною. У «Видавничому будинку «Еллада» вийшло три унікальні книги з творчими роботами Миколи Бондаренка - «Україна–1933: кулінарна книга», «Слово о полку Ігоревім», «Корінням із Сумщини». Останнє видання побачило світ зовсім недавно буквально до дня народження автора.

Микола Михайлович пройшов непростий життєвий і творчий шлях, який привів його до міжнародного визнання та заслуженої любові й поваги на батьківщині.

Микола Бондаренко народився 15 листопада 1949 року в селі Дмитрівка Буринського району Сумської області. Початкову художню освіту він здобув у Донецькій художній школі в 1964–1966 рр. Закінчив Харківське державне художнє училище в 1972 році.

Перші творчі роботи автора з’явилися у 1972 році. Він займається станковою графікою, екслібрисом, ілюстрацією. Техніка виконання робіт – лінорит. Частина творів виконана в техніці олівця, туші, цинкографії, дереворізу. Є роботи в техніці акварелі, олії. Свого часу зробив кілька десятків плакатів.

Вперше взяв участь в обласній виставці в м. Суми в 1978 році. З 1982 року – учасник міжнародних виставок екслібрису. Персональні виставки художника проходили в Україні та у багатьох країнах світу: в Болгарії, Росії, Польщі, Словаччині, США, Японії та ін. Твори зберігаються в Сумському обласному художньому музеї ім. Н.Онацького, Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва, Національному музеї Тараса Шевченка, Конотопському краєзнавчому музеї ім.О.М. Лазаревського, а також за кордоном і у приватних зібраннях.

Роботи Миколи Бондаренка різні за тематикою. В доробку художника понад 500 лі­норитів і стільки ж екслібрисів; широко відомі, зокрема, цикли робіт, виконані в 1980–1990 роках: "Слово о полку Ігоревім" (80 аркушів); "Шевченкіана" (20 стан­кових гравюр); серія з 70 портретів "Корінням із Сумщини", виграві­руваних у два кольори (червоно-чорні), присвячена землякам, яких доля розкидала по світах; "Хата моя, біла хата", "Знищені храми Буринщини" та багато інших. Та чи не найважливішим у творчості талановитого майстра та патріота стало звернення до теми Голодомору, яка впродовж багатьох десятиліть не просто замовчувалася, а й офіційно заперечувалася державною правлячою верхівкою СРСР.

Ще в дитинстві Микола Бондаренко уважно слухав і запам'ятовував розповіді стар­ших про тяжке життя селян у найжорстокіший Голодомор 1932–1933 ро­ків, про який говорили боязко й неохоче. Збирати ж спогади свідків тієї трагедії почав у 1987–1988 роках. У процесі збору матеріалу художник від­крив для себе "меню", у яке важко повірити.

Оскільки всі продукти в людей від­бирали, селяни змушені були їсти те, що традиційно входило до харчових заборон: котів, собак, горобців, ворон, мишей... Із рослинної їжі – коноплі, лепе­ху, кропиву, коріння ло­пуха, очерет, а ще – кору дерев, жолуді... Малі діти, в нестямі від голоду, ловили і гризли різних комах (хрущів, бабок, метели­ків), збирали гусінь і їли разом із листям...

Мимоволі художнику прийшло рі­шен­ня про те, як графічними засобами відобразити той жахливий гербарій, додавши до нього записані від людей "рецеп­ти" приготування "їжі". Так народився уні­кальний за ідейним і художнім задумом цикл робіт "Україна –1933: кулінар­на книга".

Саме за цю вражаючу роботу, яка у вигляді книги побачила світ у «Видавничому будинку «Еллада», Микола Бондаренко отримав від Президента Віктора Ющенка орден "За заслуги" III ст.

Микола Бондаренко є автором проектів: обласного меморіалу жертвам Голодомору 1932–1933 років в Україні в с. Піски Буринського району, а також подібного за темою пам’ятника в с. Чернеча Слобода; стели Тарасу Шевченку (м. Буринь), пам'ятного знаку Героям Небесної Сотні та землякам, полеглим за незалежність України (м. Буринь), пам'ятного знаку знищеним православним храмам Буринщини (м. Буринь). За останній автор нагороджений медаллю «За жертовність та любов до України» від Української православної церкви Київського патріархату.

Цьогоріч талант унікального художника з Сумщини знову відзначили на державному рівні: Микола Бондаренко отримав медаль до 25-річчя Незалежності України.

Щиро вітаємо Миколу Михайловича Бондаренка з днем народження, бажаємо довголіття, багато радісних і світлих днів, натхнення на нові творчі задуми і здобутки.

Суми Еллада Бондаренко Шевченко

Суми Еллада книга Голомодор Бондаренко

Суми Еллада Бондаренко Багряний

Соціальні мережі
bottom of page