top of page

Книга про Сумське НВО – у подарунок до Дня машинобудівника та до 120-річчя підприємства


Сумське НВО книга Еллада Суми

25 вересня в Україні відзначається День машинобудівника, що є особливим для багатотисячного колективу ПАТ "Сумське машинобудівне НВО". До того ж у цьому році підприємство відзначає свій 120-річний ювілей. До знаменної дати у «Видавничому будинку «Еллада» вийшла ексклюзивна книга про Сумське НВО, написана з великою любов’ю і почуттям глибокої поваги до підприємства, його славетної історії та людей, які віддали своє серце професії машинобудівника. Про це ми спілкуємося з Діаною Кіріченко, начальником прес-центру ПАТ «Сумське машинобудівне НВО», розробником та співавтором книги «Від Крайньої Півночі – до спекотних пустель».

- Як народилася ідея книги «Від Крайньої Півночі – до спекотних пустель»?

Буває у житті так, що якийсь задум виношуєш у голові доволі довго, а от з ювілейною книгою до 120-річчя ПАТ «Сумське НВО» пазлики моментально склалися у цілісну картинку. І заголовок відразу з’явився, і концепція вималювалася, і формат…

Я неймовірно люблю підприємство, і дуже хотілося поділитися часточкою своєї любові з оточуючими. Сумське НВО – це не просто місце роботи. Це щось значно більше і величніше (принаймні для мене і команди, з якою ми натхненно працювали над книгою «Від Крайньої Півночі – до спекотних пустель»).

Нам захотілося закарбувати на сторінках майбутнього видання унікальність рідного підприємства, показати його світу в усіх гранях. До того ж ми поставили собі за мету створити таку книгу, яка була б цікавою і зрозумілою не лише для профільних фахівців. Наскільки це вдалося, звісно ж, вирішувати читачу, але ми щиро сподіваємося, що щось пізнавальне і корисне в ній зможе знайти кожен незалежно від його віку, фаху, вподобань.

- Скільки часу творчий колектив працював на книгою?

Активна робота над виданням тривала півроку. Це і написання матеріалів з їх художнім перекладом (книга тримовна), і підбір численних фотографій, які стали своєрідною родзинкою ювілейного видання, і коректура, і редактура, і, зрештою, верстка. Так, це було вельми динамічно. Причому працювати доводилося вечорами та на вихідних, адже треба було ще й основні свої професійні обов’язки виконувати. Але повірте: коли почав вимальовуватися результат, з’явилися нові сили і віра, що докладені зусилля того варті!

Принагідно хочу від усього серця подякувати людям, які вклали душу в це видання: відомому сумському журналісту і письменнику Олександру Вертілю, з яким ми у співавторстві працювали над новітнім «літописом» Сумського НВО, співробітникам прес-центру підприємства Ользі Дрозд та Олександру Караваєву, з якими підбирали світлини, розробляли дизайн книги, доводили текстові матеріали до досконалості, перекладачу Наталії Соболєвій, завдяки якій дізнатися про наш завод зможуть тепер і англомовні читачі, а також колективу «Видавничого будинку «Еллада», який втілив у життя наш творчий проект.

Звісно ж, книга «Від Крайньої Півночі – до спекотних пустель» не відбулася б і без допомоги багатьох сумських машинобудівників, які ділилися спогадами, враженнями, фотографіями, консультували з різних питань …

- Який момент Вам найбільш запам’ятався під час роботи над книгою?

З огляду на журналістську діяльність, звичайно ж, ми добре знаємо історію та сьогодення Сумського НВО. Тож книга, котра за задумом покликана розповісти з допомогою коротких тематичних історій про підприємство на різних етапах його життєдіяльності, стала своєрідною скарбничкою його унікальностей, а ще яскраво засвідчила, що цей завод незламний! Які б буревії довкола нього не вирували, він завжди підіймався і розквітав із новою силою!

- Як довго Ви співпрацюєте з «Видавничим будинком «Еллада» і які враження у Вас від роботи з видавництвом?

У питанні друку саме книжкової продукції це наш перший досвід співпраці з «Видавничим будинком «Еллада». Справді, переживали, аби задумане нами було відтворене якнайкраще, адже всім відомо, що «зустрічають по одежинці».

Однак колектив «Еллади» підійшов до виконання завдання професійно і зі знанням справи. Всі наші побажання було враховано і, врешті-решт, ми отримали ту книгу, на яку розраховували.

До розповіді Діани Кіріченко додамо, що машинобудівники вирішили креативно відзначити своє професійно свято: 25 вересня молодіжний актив підприємства з 11.00 розпочинає «привітальний марафон» у центрі Сум. Акція «Привітай машинобудівника – отримай сувенір!» стартує на Соборній, далі пройде по місту, побуває у дитячому парку «Казка». Кілька добрих слів-поздоровлень колективу сумських машинобудівників, які будь-хто з перехожих зможе написати на листівках, гарантують отримання презенту – книги «Від Крайньої Півночі – до спекотних пустель». А вранці післясвяткового дня листівки з теплими привітаннями від жителів Сум, що чекатимуть на прохідних, принесуть радість заводчанам і подарують величезний заряд позитиву.

На фото: передовики ПАТ "Сумське НВО" стали першими, хто отримав ювілейну книгу

Соціальні мережі
bottom of page