top of page

Вийшов друком унікальний альбом про емігрантів-уродженців Сумщини


Сумщина Еллада книга земляки

У «Видавничому будинку «Еллада» вийшла друком книга-альбом «Корінням із Сумщини», серію ліноритів (гравюр) для якого створив Микола Бондаренко, а тексти – Олександр Капітоненко. Це портретна галерея наших земляків, які не сприйняли радянську владу і в різний час, починаючи від революції 1917 року, змушені були виїхати за кордон. Дехто з них здобув світову славу, інші прожили більш скромне життя, але всі вони пам’ятали, звідки бере початок їхнє коріння.

В альбомі «Корінням із Сумщини» розповідається про 70 наших земляків – поетів, письменників, художників, громадсько-політичних і церковних діячів, а також інженерів, педагогів, композиторів, лікарів, філософів, меценатів, і представлено стільки ж художніх портретів.

«В кінці 80-х та в 90-ті роки минулого ХХ ст. в газетах, журналах почали з’являтися матеріали про українську еміграцію та її визначних діячів, котрі в різні часи втікали від радянської влади. Найбільше мене цікавили ті особистості, котрі були родом з теренів сучасної Сумської області, - розповідає Микола Бондаренко, автор ліноритів. - Почав збирати про них матеріали і робив для себе відкриття, що знані люди в світі є вихідці з нашого краю. Так виникла думка створити серію портретів «Корінням із Сумщини». Перші гравюри з’явилися ще в 2000 році, а закінчив роботу із 70 портретів 2012 року. Дуже багато часу затратив на пошуки світлин персоналій цієї серії».

Велику допомогу у доборі матеріалів для створення портретів надав краєзнавець, голова СМГО «Сумщина-світ» та Фундації ім. Д. Бурлюка Олександр Капітоненко. Він же і став автором текстів про наших земляків-емігрантів.

Відбір персоналій для альбому був простий: чого досягла людина в чужих краях та її зв'язок з тамтешніми українськими громадами. Дивувала в них життєва сміливість. Від’їжджаючи, багато хто не тільки не знав якоїсь іноземної мови, а навіть не мав ніяких засобів для проживання. Та ціною неймовірних зусиль, завдяки тяжкій праці, терпінню, пройшовши тернистий шлях, вони стали на чужині самодостатніми людьми.

Дехто з емігрантів повернувся в СРСР, повіривши брехливим запевненням влади, та їхня доля склалась трагічно: Іван Стешенко, Федір Кричевський, Сергій Алимов …

Активно допомагали у пошуках матеріалів стосовно наших закордонних краян представники західної та східної української діаспори, а також місцеві пошуковці, зокрема, краєзнавці Путивльщини, Роменщини.

Книга «Корінням із Сумщини» стане символом пам’яті наших земляків, котрі не зі своєї волі змушені були шукати собі прихисток по всьому білому світі. Варто зазначити, що робота з пошуку визначних особистостей української діаспори, які народилися на Сумщині, продовжується, і є надія, що згодом буде наступне видання цієї серії.

Сумщина Еллада книга земляки

Соціальні мережі
bottom of page