top of page

Як привчити дитину до читання


Книги дети Эллада чтение

Сьогодні діти набагато більше захоплені технологіями і «онлайном», ніж старим добрим читанням. Науково доведено, що книги розвивають не тільки грамотність, фантазію і мислення в цілому, але і формують особистість юного читача, чого не скажеш про комп'ютерні ігри і «зависання» в планшеті. Розповідаємо, як виховати в сучасної дитини любов до книг.

Дайте дитині матеріал для читання

Не варто очікувати, що дитина полюбить читання, якщо читати їй нічого. Якщо книги і журнали для дитини - природне оточення, то в певний момент вона почне проявляти до них інтерес, і завдання батьків - підтримати дитину в цьому. Навіть якщо вона ще не читає самостійно, матеріали для читання повинні потрапляти в її поле зору. Причому, як дитячі, так і дорослі - але, зрозуміло, дитина спочатку зацікавиться красивими і яскравими книжками з картинками. Варто зібрати бібліотеку з книг найрізноманітніших жанрів і тематик: від будови Всесвіту до допомоги по рукоділлю, розмальовки, ігрові посібники і т.д.

Читайте вголос

Читання вголос - чудовий спосіб зацікавити дитину книгами. Часто батьки перестають читати вголос, як тільки діти привчаються читати самостійно, чого робити не варто. Спільне читання - це перш за все емоційний досвід, який допомагає вам краще відчувати свою дитину, а їй дає відчуття спокою і захищеності. Деякі діти, що рано навчилися читати, приховують цей факт зі страху втратити важливе для них батьківське читання. У таких випадках потрібно дати зрозуміти дитині, що її страх безпідставний: «Коли ти сам навчишся читати, ми зможемо читати разом, це буде дуже весело».

Ходіть до бібліотеки

Сам факт регулярних спільних походів у бібліотеку надає в очах дитини книгам і читанню значущості. Але не забувайте, що час, проведений у бібліотеці, повинен приносити дітям задоволення. Придумуйте якісь ігри дорогою в бібліотеку, створюючи передчуття свята і веселої пригоди. Наприклад, запропонуйте дитині вгадати продовження казки, яку ви зараз читаєте, а потім перевірити це в бібліотеці. Не поспішайте йти, взявши кілька книг. Дозвольте дитині досліджувати полиці, підведіть її до стелажів з книгами на незнайомі їй теми. Показуйте дитині різні книги, пояснюйте, про що вони, і стежте за реакцією.

Прислухайтеся до інтересів дитини

Діти можуть не проявляти інтересу до традиційних для їхнього віку книг, бо насправді їх займають зовсім інші речі. Скажімо, дитина, захоплюється динозаврами, може бути байдужою до казок, але запоєм читати про гадрозаврів і цератопсів. І тим не менше не варто обмежуватися тим, що дитина вже знає. Цілком можливо, що через місяць вона переключиться на цікаву фізику, просто для початку їй про це потрібно розповісти. Одним словом, розширюйте кругозір дитини.

Пишіть записки

Якщо ваша дитина бере з собою в школу легкий перекус, кладіть у пакет короткі записки. Це може бути «Я тебе люблю» або просто побажання доброго дня. Діти, які тільки починають читати, будуть у захваті, хоча дитина, яка швидко і впевнено читає, буде сприймати такі записки спокійніше. Інший спосіб використання записок підійде для днів народження та інших свят, на які прийнято дарувати подарунки. Не вручайте дитині подарунок - нехай вона знайде його за допомогою декількох записок-підказок, що поступово підводять її до заповітного місця. А перший «ключ» можна покласти, наприклад, у вітальну листівку.

Джерело: Мarieclaire

Соціальні мережі
bottom of page