top of page

Книжкові підсумки року від «Видавничого будинку «Еллада»


Сумы книги печать издательство типография полиграфия

У 2016 році, останні дні якого відраховує календар, нашій творчій команді вдалося реалізувати чимало цікавих проектів, за що ми дуже вдячні митцям, авторам художніх творів, креативним людям, які працюють на промислових підприємствах, в державних структурах, у громадському секторі. Всім нашим клієнтам і партнерам дякуємо за те, що вони довірили нам втілення в життя своїх творчих ідей. І в підсумку, оглядаючись на рік, що минає, ми пишаємося достойними результатами нашої спільної роботи.

Серед художніх видань хочеться відзначити книги, що містять унікальні ілюстрації – лінорити - митця з Буринського району Сумщини Миколи Бондаренка.

Персональні виставки художника проходили в Україні та у багатьох країнах світу: в Болгарії, Росії, Польщі, Словаччині, США, Японії та ін. Його твори зберігаються в Сумському обласному художньому музеї ім. Н.Онацького, Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва, Національному музеї Тараса Шевченка, Конотопському краєзнавчому музеї ім.О.М. Лазаревського, а також за кордоном і у приватних зібраннях. В доробку художника понад 500 лі­норитів і стільки ж екслібрисів; широко відомі, зокрема, цикли робіт, виконані в 1980–1990 роках: «Слово о полку Ігоревім» (80 аркушів); «Шевченкіана» (20 стан­кових гравюр); серія з 70 портретів «Корінням із Сумщини», виграві­руваних у два кольори (червоно-чорні), присвячена землякам, яких доля розкидала по світах; «Хата моя, біла хата», «Знищені храми Буринщини» та багато інших.

Нарешті в 2016 році, вже після того, як роботи художника обійшли світ, на його рідній Сумщині видані книги-альбоми з серіями ліноритів. «Корінням із Сумщини» - про емігрантів-земляків, які не сприйняли радянську владу і в різний час, починаючи від революції 1917 року, змушені були виїхати за кордон. «Слово о полку Ігоревім» - графічний переклад давньоруської поеми. Крім аркушів з ілюстраціями, в альбомі надруковані першоджерела відомого поетичного твору.

Самобутній народний талант письменника з Глухова Петра Товстухи розкрився у нових творах, які побачили світ у «Видавничому будинку «Еллада» у цьому році. Вийшов шостий випуск літературно-мистецького альманаху «Українська хвиля», авторський колектив якого очолює Петро Товстуха. «Українська хвиля» - це збірка творів, які глибоко проникнуті духом патріотизму. Кожний у своєму стилі автори змальовують криваві події Майдану, війну на Сході, солдат АТО, які боронять нашу Незалежність від агресора. Поряд з цим в альманаху є і твори інтимної лірики, наповнені людськими почуттями, і дотепний гумор, і сатира. Склад митців «Української хвилі» дуже різний: серед авторів –глухівські та сумські поети, письменники і гумористи, журналісти, викладачі, студенти і навіть школярі-початківці. Усіх поєднує одне – любов до свого краю і рідної України.

Наприкінці року, як подарунок під новорічну ялинку, вийшла друком віршована «Абетка» Петра Товстухи. Книга для малят особлива тим, що в ній письменник продовжив традиції авторів граматики української мови, які закладалися сотні років тому назад в колишній гетманській столиці – Глухові.

Книги Петра Товстухи вже неодноразово виходили в нашому видавництві й користуються незмінною прихильністю читачів. З-під його пера вийшли у світ гумористичні збірки «Коза на полюванні», «Дегустація», «Клубочок жартів», «Торба сміху», «В очі й позаочі», «Круговерть».

З публіцистичних видань відзначимо видання за спогадами учасників Революції Гідності та книгу пам’яті сумчан-героїв АТО.

Книга «Ті, що пройшли крізь Майдан» побачила світ у «Видавничому будинку «Еллада» влітку цього року. Автор – журналіст Валерія Бакуліна - член Національної спілки журналістів України, стипендіат Охтирської міської ради. Її книга - це живе свідчення подій, пронизане особистими враженнями учасників Євромайдану, що охоплює матеріал від грудня 2013 по грудень 2015 року.

Видання «Героям слава. Книга пам’яті героїв АТО. Сумська область» присвячене сумчанам-військовим, які загинули в АТО, захищаючи незалежність нашої України та її територіальну цілісність. До книги, автором та ініціатором якої є головний редактор сумської газети «Панорама» Євген Положій, увійшло 115 історій. Матеріали для видання збиралися протягом року, журналісти особисто зустрічалися з сім’ями загиблих бійців.

Окремим напрямом можна виділити співпрацю з підприємствами, які дбаючи про збереження своїх традицій та історії, випустили книги до ювілейних дат.

Цьогоріч багатотисячний колектив ПАТ «Сумське машинобудівне НВО» відзначив 120-річчя підприємства. До знаменної дати у «Видавничому будинку «Еллада» вийшла ексклюзивна книга «Від Крайньої Півночі – до спекотних пустель» про Сумське НВО, написана з великою любов’ю і почуттям глибокої поваги до підприємства, його славетної історії та людей, які віддали своє серце професії машинобудівника. Розробником і співавтором книги є Діана Кіріченко, начальник прес-центру ПАТ «Сумське машинобудівне НВО». Також свій талант у новітній «літопис» підприємства вклав відомий сумський журналіст і письменник Олександр Вертіль. У книзі під однією обкладинкою зібрана унікальна інформація про становлення і розвиток флагмана машинобудування, починаючи від далекого 1896 року та закінчуючи сьогоденням. За кожним фактом, прізвищем, подією – неповторна мить життя як робітничого колективу, так і міста Суми, якому судилося стати центром розвитку промисловості не тільки Слобожанщини, а й України. Книга насичена численними світлинами, частина з яких друкується вперше й має велике пізнавальне значення для сучасників.

Охтирський пивзавод, щоб зберегти пам’ять про свій 100-річний ювілей, видав ілюстровану багатьма яскравими світлинами книгу «Охтирка та пивзавод. 100 років разом». Ця книга, що побачила світ у «Видавничому будинку «Еллада», стала вже п’ятим виданням про підприємство. Ми переконані, що Охтирський пивзавод робить дуже важливу справу, оскільки на сторінках цих книг розповідається про становлення заводу в загальній канві історичного розвитку краю, міститься інформація про визначні особистості та найважливіші події. Видання про Охтирський пивзавод без перебільшення можна вважати краєзнавчими і рекомендувати бібліотекам та школам.

Завершуючи наш підсумковий огляд, бажаємо всім творцям вічного і світлого Слова, митцям, працівникам підприємств і організацій, які вкладають душу в свою роботу, - успіхів і наснаги, нових ідей і можливостей для їх найкращого втілення. До зустрічі з її величністю Книгою в новому році!

Соціальні мережі
bottom of page