top of page

Творцеві Вінні Пуха виповнилося б 135 років


Сумы издательство типография полиграфия печать книги

Нещодавно відзначалося 135 років від дня народження Алена Александера Мілна (1882-1956), англійського дитячого письменника, творця Вінні Пуха.

Майбутній письменник народився 18 січня 1882 року в сім'ї Джона Мілна, директора маленької приватної школи для хлопчиків. Реєстратор народження лондонського району Хемпстед зробив в книзі наступний запис: «Алан Александер Мілн (Alan Alexander Milne)».

Батько Алана був прекрасною людиною з чудовим почуттям гумору. У своїх спогадах Мілн назвав його «найкращим з людей, котрих я коли-небудь знав».

В одинадцять років Алана відправили до старовинної і знаменитої Вестмінстерської школи. Найбільші успіхи у Мілна були з фізкультури та математики. Після закінчення школи Алан навчався математиці в Трініті Колєдж у Кембріджі. Але він не став займатися математикою, а віддав перевагу літературі. Будучи ще студентом, Алан почав писати статті в студентську газету «Grant». Зазвичай він їх писав разом зі своїм братом Кеннетом, та вони підписувалися АКМ.

Співпраця з гумористичним журналом «Панч» почалася в 1904 році. Мілн писав ессе, комедії, романи. Саме в журналі «Панч» на початку 1924 року були опубліковані його вірші, які склали книгу «Коли ми були маленькими». Найбільш популярним віршем цієї збірки став «Королівський бутерброд». У нас відомий в перекладі Самуїла Маршака під назвою «Баллада о королевском бутерброде».

Перша публікація книги «Коли ми були маленькими» вийшла з присвятою сину Крістоферу, який народився в 1920 році.

Коли Крістоферу Робіну виповнився рік, йому подарували великого плюшевого ведмедика, якого згодом назвали Вінні-Пух на честь ведмедиці Вінніпег, яка жила в Лондонському зоопарку в 1920-х роках.

А потім хлопчику подарували віслюка Іа, поросятка П'ятачка. І виявилося, що татові Крістофера, дорослому письменнику Мілну, теж подобається грати з іграшками свого сина. Щоб Вінні Пух не сумував, Мілн купив ще дві іграшки. Так з'явились в дитячій Крістофера Робіна, а потім і в казці тигр на ім'я Тигра та Кенга з дитинчам Ру.

А ось Сови та Кролика не існувало в житті, їх тато Крістофера Робіна просто вигадав коли розповідав сину казки на ніч. В цих казках брали участь всі-всі іграшки та й сам Крістофер Робін. З'явилось і місце подій. Мілни купили Кочфордську ферму — великий сільський будинок з прилеглим лісом в 35 милях від Лондону.

Компанія до того часу вже склалася, кожен мав свій голос, характер та звички. А в дитячій, під час веселих ігор, складалося все більше і більше історій про Вінні та його друзів.

Коли, в грудні 1925 року, Мілна попросили написати розповідь для різдвяного номера популярної газети «Івнінг н'юз», він за порадою дружини записав одну з вечірніх казок, що вигадав для Крістофера Робіна. Це оповідання стало першою главою «Вінні-Пуха» (Winni the Pooh») — книги, що вперше була опублікована в серпні 1926 року та включала в себе десять оповідань про знаменитого ведмедика. Рівно через два роки вийшла в світ друга книга Мілна «Хатка на Пуховій галявині» («The House at the Pooh Corner») ще з десятьма оповіданнями.

Своїм успіхом у англійських читачів та величезною популярністю в багатьох країнах світу «Вінні-Пух» зобов'язаний прекрасному художнику та близькому другу Мілна Ернсту Шепарду. Він тільки змалював іграшки Крістофера такими, якими вони стали після своїх пригод. Та саме в цьому є їх особлива привабливість та чарівність.

Коли була опублікована книга «Хатка на Пуховій галявині», Крістоферу Робіну виповнилося вісім років. І Мілн попрощався зі своїми літературними героями.

В Зачарованому Місці, «єдиному місці в Лісі, де можна було спокійно сісти і не підхоплюватися, щоб підшукати чогось кращого», Крістофер Робін прощається з Вінні-Пухом, прощається з дитинством. «— Пуше, пообіцяй, що ти мене ніколи-ніколи не забудеш. Навіть тоді, коли мені буде сто років! Пух трохи подумав: — А скільки тоді буде мені? — Дев'яносто дев'ять. Вінні-Пух розуміюче кивнув головою: — Обіцяю, — сказав він. ...І вони пішли. Та хоч куди б вони прийшли і хоча б що їх спіткало по дорозі — там, у Зачарованому Місці, на вершині найвищого пагорба в Лісі, маленький хлопчик завжди-завжди гратиметься зі своїм плюшевим ведмедиком».

За матеріалами: www.shevkyivlib.org.ua

Соціальні мережі
bottom of page