top of page

Рімма Мироненко – успішна жінка з любов’ю до книг


Сумы Эллада издательство Ахтырка пивзавод книги

Скільки розвивається наше суспільство, стільки в ньому існує дилема: як жінці досягти успіху одночасно в кар‘єрі та в особистому житті, в родині. Здається, відшукати баланс і цю золоту середину майже неможливо. Але такі унікальні жінки є, і вони зовсім поряд із нами. Рімма Файзрахманівна Мироненко - директор з економіки ПАТ «Охтирський пивоварний завод», представник ПАТ «Оболонь», ініціатор видання п’яти книг про історію пивзаводу і міста Охтирка, три з яких побачили світ у «Видавничому будинку «Еллада» (м. Суми).

Доля привела в Україну

Рімма Мироненко (дівоче прізвище – Галімова) народилася в далекій Казані, столиці Республіки Татарстан. Ще в дитинстві вона проявляла свої здібності до навчання та громадської діяльності, з золотою медаллю закінчила школу і вступила в Казанський фінансово-економічний інститут, де здобула вищу освіту.

Трудовий шлях молодого фахівця розпочався в Іжевську, на знаменитому заводі ІЖМАШ. Згодом Рімма уже разом із чоловіком Володимиром та двома синами – Артуром і Ярославом переїхали до Охтирки, до батьків Володимира. Тут на заводі «Промзв’язок» жінка показала свою фаховість, високі професійні та особисті якості, її не тільки підвищували на посаді, але й стали запрошувати в цікаві проекти, на інші підприємства. До 1999 року Рімма Файзрахманівна працювала заступником голови правління з економіки на ВАТ «Нафтопроммаш», паралельно на громадських засадах була референтом у депутата Верховної Ради України Володимира Ткаченка, займалася інноваційними проектами, акціонуванням підприємств.

Про свою участь у європейській програмі TACIS з підвищення ефективності менеджменту Рімма Мироненко розповідає як про відправну точку нового етапу свого життя. І це дійсно так, адже їй довелося докласти колосальних особистих зусиль і багато чого досягти. Вона пройшла численні анкетування і тести, виконала масштабну науково-практичну роботу, для цього їй довелося фактично вивчити німецьку мову. У 1998 році вона пройшла стажування в Бельгії, Німеччині, Франції та захистила підсумкову дипломну роботу в Брюсселі.

Після успішного захисту європейського диплому з підвищення ефективності менеджменту керівництво АТ «Оболонь» запропонувало Ріммі Мироненко перейти працювати на ВАТ «Охтирський пивзавод», щоб на практиці застосувати отримані знання. Так з початку 1999 року Рімма Файзрахманівна стала директором з економіки ПАТ «Охтирський пивоварний завод», представником - ПАТ «Оболонь».

У 2007 році їй було присвоєно звання Заслуженого економіста України. З 2010 по 2015 рік Рімма Мироненко - член виконкому Охтирської міської ради.

1 грудня 2016 року нагороджена Святійшим Патриархом Київським і всія Русі-України орденом святої великомучениці Варвари за заслуги відродження духовності в Україні.

Завдяки участі Рімми Мироненко на Охтирському пивзаводі 12 років працює школа економіки й менеджменту, в ній постійно навчаються більше 50 фахівців. За роки роботи школи зібрана багата бібліотека.

Книга - назавжди

Як згадує Рімма Файзрахманівна, її знайомство з друкованим словом розпочалося в ранньому дитинстві та перейшло в любов до книг, яка супроводжує її по життю.

«Батьки і бабуся весь час нам, дітям, читали книжки. У п’ять років я і сама навчилася писати і читати, і книжковий світ освоювала вже самостійно. Потім, з роками, це тяжіння тільки посилювалося, і книга для мене назавжди стала першоджерелом знань і досвіду. Це неможливо порівняти навіть з Інтернетом, хоча там величезний масив інформації. Книга – дійшла із древності до наших часів, і буде існувати далі, а Інтернет – це технологія. Коли ти гортаєш сторінки, особливо старовинних видань, із них нібито постають цілі історії, люди, події, відчувається зв’язок поколінь. Адже уявляєш, як цю саму книгу хтось тримав так само десять чи сто років тому назад», - розповідає Рімма Мироненко.

Літопис Охтирського пивзаводу

Саме для того, щоб зберегти історію свого міста і рідного підприємства для наступних поколінь, Рімма Файзрахманівна разом із головою правління ПАТ «Охтирський пивоварний завод» Константином Леонидовичем Журавльовим ініціювала створення п'яти видань, присвячених історії пивзаводу та міста Охтирка.

«Перша книга про історію заводу вийшла до 90-річчя нашого підприємства. І завдання тоді ставилось показати, як все було з самого початку, - ділиться спогадами Рімма Мироненко. - Перший наш крок був позитивно оцінений краєзнавцями, працівниками музеїв, педагогами і широкою громадськістю, тому вже до 95-річчя заводу ми поставили для себе складніше завдання – описати історію заводу по роках і показати її серед інших подій історії міста. На це пішло багато сил, енергії, коштів. Ми відправляли фахівців у відрядження в архіви Харкова, Полтави, працювали в місцевому архіві, їздили по всьому регіону, збираючи свідчення тих людей, які працювали в різний час у нас або були свідками певних подій».

Літопис Охтирського пивзаводу розповідає, як підприємство, чия історія нерозривно пов’язана з історією Охтирки і Сумщини, пережило Першу світову війну, революцію і громадянську війну, НЕП, голод 1930-х років, Другу світову війну, важкі повоєнні роки, епоху соціалізму, розпад Радянського Союзу, приватизацію в новітній історії України. І що унікально - за весь цей час пивзавод не припиняв роботу.

Перша книга «Історія пивзаводу» вийшла у 2003 році, друга книга «Історія Охтирського пивзаводу» - в 2008 році.

До 100-річного ювілею у «Видавничому будинку «Еллада» побачили світ три книги: «История Ахтырского пивзавода» (2010 р.), «Охтирка та пивзавод. Історія в іменах» (2013 р.), «Охтирка та пивзавод. 100 років разом» (2016 р.). Авторський колектив цих видань очолила Рімма Мироненко, автор тексту – Наталія Заїкіна, також до написання книг були залучені краєзнавці, працівники музеїв, архівних установ і самого пивзаводу.

«В ювілейних виданнях до 100-річчя пивзаводу ми доповнили матеріал попередніх книг новими статтями, а також розкрили історію пивзаводу і Охтирки через людей, чиїм розумом та працею живе і розвивається місто ось уже четверту сотню років. Гарно проілюстровані книги можуть зацікавити широке коло читачів, адже в них представлена вся історія Охтирки з часів її заснування до наших днів, є розділ про духовні святині – існуючі і назавжди втрачені церкви, чудотворну ікону Божої Матері, монастир, - зазначає Рімма Файзрахманівна. - Останньою з цієї серії була випущена книга-фотоальбом, яка присвячена святкуванню 100-річчя Охтирського пивзаводу і проілюстрована великою кількістю яскравих світлин. Нам приємно, що така велика багаторічна праця авторського колективу потрапила до рук професіоналів «Видавничого будинку «Еллада», які створили ці книги якісними і красивими. Ці видання на високому рівні презентують не тільки Охтирський пивзавод, але і нашу Сумщину далеко за її межами, оскільки наше підприємство постійно розширює партнерські зв’язки».

Рімма Мироненко вважає, що творча праця авторів книг про пивзавод є історичним надбанням охтирчан. «Всі книги про історію Охтирського пивзаводу – це подарунок місту», - підкреслює вона.

А подарунком в житті цієї унікальної жінки є її родина, діти й онуки, улюблена робота, заслужена повага людей та її талант, наснага дивитися в майбутнє, зберігаючи в серці мудрість минулого.

Колектив «Видавничого будинку «Еллада» пишається тим, що в числі наших авторів є такі непересічні особистості, як Рімма Мироненко, чия жіноча доля може надихнути на кращі зміни в житті та досягнення нових цілей.

Соціальні мережі
bottom of page