top of page

Бестселери замість класики: які зміни чекають шкільну програму з літератури


Міносвіти оприлюднило другу редакцію напрацювань зі зміни шкільних програм для 5-9 класів. Друга сесія обговорень, до яких можуть долучитися всі бажаючі, триватиме до 4 квітня. Фінальні версії програм будуть представлені на початку травня, пише vesti-ukr.com.

Найбільш гарячі дискусії - навколо програм курсу «Історії України» та зарубіжної літератури. Всього школярі, їх батьки та педагоги надіслали близько 1000 зауважень по 13 предметів, частину з них взяли до уваги, в два рази більше відхилили.

Якщо говорити про програму зі «Світової літератури», то з неї прибрали класиків, додавши більше творів сучасних авторів. Наприклад, в програму для п'ятикласників додали твір «Чарлі і шоколадна фабрика», в 7-му класі будуть читати казку «Бродячий замок Хоула» Діани Джонс, в 8-му класі - роман сучасної російської письменниці Марини Аромштам «Коли відпочивають янголи», а в 9-му - «Убити пересмішника» Харпера Лі і «451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері. Прибрали з програми романи і повісті Льва Толстого і Федора Достоєвського, а ось Чехова, Гоголя, Булгакова і Гейне з Гете залишили.

«Я вважаю, що нова програма - перемога на користь головного, чого ми чекаємо від предмета: прищепити дітям любов до читання. «Чарлі і шоколадна фабрика», «Убити пересмішника» - дуже модно, це саме те, що хотілося б побачити у дитини на столі», - розповідає мама двох школярів Марина Соколик з Харкова.

Але батьківське захоплення від бестселерів не поділяють вчителі. На думку останніх, від модних романів користі мало. «Прищеплювати любов до читання Поттерами і Нарнією не варто. Діти підсядуть на поверхневі твори, і через кілька років ми виховаємо аудиторію читачів бульварних романів. Достоєвського прибрали, але ж є у нього чудова повість «Підліток» - про входження в доросле життя», - зауважує вчителька зарубіжної літератури Світлана Демиденко.

Також її обурює додавання в програму твору «Убити пересмішника», мовляв, насильства і жорстокості і так вистачає навколо.

«У програмі нелогічно побудований порядок творів. Навіщо дитині в 10-11 років в 5-му класі давати казки Андерсена, які мами читають дошкільнятам. А ще - спочатку ми проходимо детективи (Дойла і Едгара По), тобто серйозну класику, а потім - повертаємося до примітиву: читаємо казку про замок («Мандрівний замок»). Нелогічно», - каже Демиденко.

Нагадаємо, у 2016 році зі шкільної програми старших класів в рамках декомунізації прибрали навіть «Гранатовий браслет» Олександра Купріна і «Собаче серце» Михайла Булгакова. Замість радянських авторів старшокласникам запропонували читати зарубіжних і українських, однак їхніх творів у підручниках не виявилося. Відсутні твори, які замінили в рамках декомунізації, педагоги рекомендували шукати учням в Інтернеті або в бібліотеках.

Соціальні мережі
bottom of page