top of page

Книголюби живуть майже на два роки довше, ніж ті, хто не читають - дослідження


Протягом багатьох століть міф про Джерело Молодості постійно описували в байках, казках та гіпотезах. Згідно з даними нового дослідження, саме читання книг подовжує тривалість життя. Дослідження було опубліковано у вересневому номері журналу Social Science & Medicine’s під назвою: «Один розділ в день: зв’язок читання книг з тривалістю життя». У дослідженні брали участь 3,6 тис. осіб — всі у віці 50 років та старше.

Аналіз показав, що книголюби живуть на 23 місяці довше (а це майже два роки!), ніж люди, які не читають.

Також у читачів, які проводять по 3,5 години й більше на тиждень за книгою, на 23% менше шансів померти, ніж у не читаючих. Це майже чверть! Проте важливо знати, як і що читати, щоб отримати користь. «Зазвичай люди читають сидячи, лежачи або в транспорті. Проте сидячий спосіб життя є однією з причин смертності літніх людей. Тому не треба думати, що читаючи книги сидячи ви подовжуєте своє життя», - зазначається у статті.

В епоху, яка повністю перенасичена даними, фактами та мемами з котиками — величезний шматок інформації доходить до нас у вигляді слів і реклам, і рідше, речень та параграфів.

В дослідженні робиться висновок, що читаючи газети, журнали або новини в інтернеті, ви не отримуєте стільки ж користі, як від читання книг із сюжетом.

По суті, книги мають більшу силу, ніж періодичні видання. Один із учених, співавтор статті Авні Бавіші, пояснює це твердження The Guardian: «Ми виявили, що книги займають розум читача більше. Вони надають пізнавальну користь і збільшують тривалість життя. Ми були вражені величиною різниці ефекту між читанням книг і читанням газет / журналів».

Відповідно до статті, користь від книжкового читання в два рази перевищує користь від читання газет та журналів: «По-перше, вона сприяє „глибокому читанню“, що являє собою повільний, захопливий процес; це когнітивна взаємодія, де читач малює зв’язки з іншими частинами тексту, знаходить його застосування в зовнішньому світі… По-друге, книги можуть розвинути емпатію, соціальну взаємодію та покращити емоційний стан. Ці когнітивні процеси можуть подовжити та покращити якість життя».

А що ж робити з цими двома додатковими роками? Чому б не використати їх для того, щоб прочитати ще більше книг? Можливості нескінченні до тих пір, поки ми читаємо.

Джерело: "Друг читача"

Соціальні мережі
bottom of page