top of page

Родом із дитинства: 10 книг улюбленої дитячої класики


дитячі книги класика

Для читання одних книг потрібен особливий випадок, інші - найкраще сприймаються лише в певному віці та за певних обставин. А є книги, які нібито «ростуть» разом із читачем. Прочитані в дитинстві, вони поселяють в маленькому сердечку віру в казку, красу і добро. Перечитані в дорослому віці, вони повертають у чарівну пору дитинства. Це книги, які складають золотий фонд дитячої класики. І сьогодні ми розповімо про 10 з них.

«Дикі лебеді» Ганс Христіан Андерсен

Ми звикли, що казка закінчується щасливо, коли в ній з'являється прекрасний принц і розбиває злі чари та підступи то ніжним поцілунком, то гострим мечем. Але тут усе навпаки - рятівницею виявляється королівська дочка Еліса, яка завдяки своїй відданості і відвазі повертає людську подобу дванадцяти своїм братам-принцам, яких зла мачуха перетворила на диких лебедів.

«Дикі лебеді» - це ніжна і красива (хоча і не без жорстокості) казка про сестринську любов, яка дає терпіння і силу долати перешкоди, плести голими руками сорочки з кропиви і вірити в краще, щоб тільки врятувати дорогих людей.

«Тім Талер, або Проданий сміх» Джеймс Крюс

Коли маленький Тім Талер сміявся, то здавалося, що звучать переливи дзвіночків або пересипаються пригорщі срібних монет. Сміх був єдиною власністю і єдиним капіталом хлопчика, який жив то на межі бідності, то далеко за її межами. І тому коли дивний незнайомець попросив продати йому сміх, пообіцявши мало не все золото світу, Тім, хоча і здивувався, однак легко погодився. Але як можна радіти багатству, розкоші, подорожам і пригодам, якщо ти не здатний навіть посміхнутися?

Незважаючи на, здавалося б, цілком чіткий повчальний меседж - головного (щастя, любові, сміху) за гроші не купиш! - ця книга зовсім не моралізаторська. У ній безліч пригод і таємниць, деякі з яких відкриваються випадково (як наприклад, ким насправді є барон Троч, підказує дзеркало), а над деякими доводиться як слід подумати. А ще «Тім Талер, або Проданий сміх» - це відмінний варіант для того, щоб познайомити дитину з (не) справедливим світом бізнесу. Або нагадати собі-дорослому як важливо бути уважним по відношенню до всіляких угод, які укладаєш із життям.

«Хроніки Нарнії» Клайв С. Льюїс

Незвичайна країна, де звірі можуть розмовляти, де плоди особливого дерева можуть зцілювати найсильніші хвороби, де закони любові завжди сильніше, ніж закони зла, - Нарнія. Одного разу потрапивши в неї через двері чарівної шафи, маленька Люсі Певенсі приводить туди своїх братів і сестру. І вони різними способами повертаються туди знову і знову протягом семи книг-історій, то разом, то по одному, змінюючи на краще життя нарнійців і своє власне.

Нещодавно всі сім історій легендарного циклу про життя Нарнії вийшли під однією обкладинкою з оригінальними ілюстраціями Пауліни Бейнс, створеними до першого видання. І це прекрасна можливість відкрити двері в цей казковий світ, зануритися в пригоди героїв і відновити свою віру в добро, щирість, справедливість і любов.

«Матильда» Роальд Дал

Геніальна дитина - мрія багатьох батьків. Але коли суперрозумна і мегарозвинута дочка народжується у виключно обмеженій і міщанській родині, це стає проблемою для обох сторін. Матильда - саме така дівчинка: вона дуже рано навчилася читати і самостійно ходити в бібліотеку, поки її мама проводить дні й ночі перед телеекраном з серіалами і дурними телешоу. І поки Матильда тихенько читає, це, в принципі, нікого не турбує. Але коли дівчинка починає ставити питання й висловлювати власну думку, це нервує батьків, які вкрай неохоче напружують власні розумові звивини.

Тому вони віддають дочку «на перевиховання» до школи, де директорствує вкрай жорстока і груба пані Транчбул. Є хороша новина: у своїй вчительці Матильда знаходить споріднену душу. І погана: Транчбул все ж головна, і всі її бояться! Крім Матильди, яка опирається жорстокості директора за допомогою ... магії.

«Матильда» в 1988 році була визнана кращою книгою для дітей. Незважаючи на те, що вона не тільки про дитячу магію. Але і про те, як наважитися дати відсіч тиранам, самодурам і «системі» врешті-решт.

«Енн із Зелених дахів» Люсі-Мод Монтгомері

Рудоволоса Енн Ширлі - ймовірно, найоптимістичніша героїня в світовій літературі. І мова йде не про дитячу наївність або рожеві окуляри. Чутлива до краси у найдрібніших її проявах, з поетичною душею і гострим почуттям справедливості, Енн вміє і жорстко відреагувати на беззаконня, і зачарувати своїми мріями та фантазіями черстві душі. Коли маленька сирітка Енн поселяється на фермі «Зелені дахи» у літніх брата і сестри Метью і Марілла, то своєю безпосередністю, позитивним характером і внутрішнім світлом розфарбовує їх нецікаве, сіре та розмірене життя в яскраві кольори.

Можна обмежити своє знайомство з Енн Ширлі тільки першою із шести книг про неї. Але вам, швидше за все, так припаде до душі ця чудова дівчина, що ви захочете і далі спостерігати за її життям, дорослішанням і переїздом з одного міста в інше. І не бійтеся, що доросла Енн стане занадто нудною і «правильною»: щирість, безпосередність і вміння бачити і творити навколо себе прекрасне залишаться з нею назавжди.

«Тореадори з Васюківки» Всеволод Нестайко

Які пригоди можуть придумати, спланувати, знайти на свою голову двоє кмітливих, енергійних і безстрашних хлопців? Герої веселої повісті Всеволода Нестайка Ява Рень і Павлуша Завгородній самий звичайний день легко перетворять на гостросюжетний фільм зі спецефектами. То влаштують кориду на сільському вигоні, то копають на городі метро, то будують піраміду з кавунів (і ховають в ній «фараона»), то поселяються на безлюдному острові, то «підкорюють» Київ і знімаються в кіно.

Написана майже півстоліття тому, повість-трилогія досі не застаріла, не втратила гостроти й актуальності. Тим більше, що в останньому виданні автор прибрав «радянські» натяки і незнайомі сучасним дітям деталі й додав кілька нових сюжетів. Пригодами сільських хлопчаків досі зачитуються як їхні однолітки з найвіддаленіших куточків країни і великих міст, так і дорослі, які хочуть згадати, яким веселим, цікавим і неповторним може бути життя, коли ти дитина.

«Країна Мумі-тролів» Туве Янссон

Симпатичні створіння, що населяють країну Мумі-тролів, - дуже милі й незвичайні, але цілком по-людськи наділені найрізноманітнішими характеристиками. Привітні, щедрі й добрі, вони бувають буркотливими і трохи жадібними, можуть заздрити, лінуватися і вередувати. Але дрібні недоліки не псують загальну приємну атмосферу, яка панує між ними.

«Країна Мумі-Тролів» - це не одна книга, а ціла серія з дев'яти повістей. У них герої багато подорожують, відкривають дивовижні місця, здійснюють мрії, знаходять нових друзів, з якими легко долають різні перешкоди та небезпеки. І знають, що в кінці навіть найбільш важкої поїздки їх чекає гостинний будиночок Мумі-Тролів і добра й привітна Мумі-мама, яка зігріє обіймами, ласкавими словами та найсмачнішим у світі частуванням.

«Коли ще звірі говорили» Іван Франко

Іван Франко - не тільки «Великий Каменяр», а й непоганий казкар. Якщо ви ще не знайомі з таким його амплуа, обов'язково погортайте його збірку казок про тварин. У кращих традиціях байкарства, Франко наділяє їх людськими рисами: вовка - жадібністю, лисицю - хитрістю, ведмедя - незграбністю. А потім розповідає історії, в яких їхні характери проявляються.

Так Лисичка бігає наввипередки з Раком, Синиця намагається запалити море, Осел наганяє страх на Лева, а фарбований Лис Микита проголошує себе царем лісу. У міру повчальні і дуже яскраві, казки Івана Франка зараз так само цікаві сучасним дітям, як і були цікаві їхнім прабабусям.

«Гості на мітлі» Володимир Рутківський

Коли древнє українське економічне диво й чаклунство в особі старої відьми Ядвіги Олізарівни та її друга, кота Аристарха зустрічається із сучасними школярами в особі Степана, Василя і на рік молодшої Тані, з цього не може вийти нічого ... поганого. Адже фантастична повість Володимира Рутківського страшно весела, цікава і ... зворушлива.

Замість того, щоб боятися відьму, яка прилетіла на своєму супер-сучасному літальному апараті СТУПі, діти зацікавлюються нею, а потім відчувають до Ядвиги Олізарівни співчуття і прагнення допомогти цій - ні, не страшній чаклунці, а самотній бабусі.

«Роздобудьки» Мері Нортон

Хто такі «роздобудьки»? Це крихітні істоти, які живуть у наших з вами, звичайних людських будинках, але поводяться так тихо, що їх не видно і не чутно. Всі необхідні для життя речі - їжу, голки і нитки, клаптики тканини та інші дрібниці - вони «роздобувають», тобто «займають» у людей. І все б нічого, якби «роздобудьки» дотримувалися стародавнього правила і не траплялися людям на очі. Але одного разу ця заборона була порушена - і почалися пригоди.

Про різні перипетії з життя «роздобудьок» Мері Нортон написала цілих п'ять книг. Читання їх - це прекрасна можливість цікаво і весело провести час. А ще - нарешті дізнатися, куди діваються всі ті речі, які загадковим чином пропадають із наших будинків.

Джерело: blog.yakaboo.uа

Соціальні мережі
bottom of page