top of page

“Знедолені? Нездоланні!”: історія сумської переселенки увійшла в книгу


Суми переселенці книга

Історія сумської переселенки увійшла до збірки «Знедолені? Нездоланні!» від Інституту демократії ім. Пилипа Орлика. Героїнею нарису стала Наталя Єсіна – відповідальна за зв’язки з громадськістю у сумській громадській приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, передає UA:СУМИ.

Вона з чоловіком та 5-річним сином приїхала у Суми у 2014, коли на Луганщині почались обстріли. “Відчуття страху. На той момент не було міліції в регіоні, її вивели”, – ділиться Наталя.

У Сумах вона займається захистом прав інших людей, у тому числі переселенців. Розповісти свою історію для книги погодилась, щоб розвіяти стереотипи про таких як вона. “Мені б хотілося щоб люди мали менше стереотипів про переселенців, що їм купляють квартири, забезпечують житлом, забезпечують соціальними пільгами, забезпечують грошима “, – сказала Наталя. Нарис про неї написала Алла Федорина – журналіст та експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, який започаткував проект. “Завдання книжки було в тому, щоб показати тих людей, які не просто споживачі, не просто плачуться там десь, чекають, що їм щось має бути подаровано. Ті люди, які приїхали на інше місце, поселилися в іншій області, в іншому регіоні, але вони шукають себе, шукають своє місце, вони знаходять його. Вони не тільки працюють для того, щоб задовольнити свої потреби, а вони працюють для того щоб допомагати ще й іншим“, – розповіла Алла Олексіївна.

Окрім сумської історії книга вміщує ще 15 нарисів про людей, які переїхали з Донеччини, Луганщини та Криму в інші міста України. У продажу книги немає, її можна отримати на публічних презентаціях.

Це друге видання збірки «Знедолені? Нездоланні!». Героями історії з першої були переселенці з Краматорська – чоловік і дружина Анатолій та Дарія Саси. Вони мають вади зору і створили у Сумах організацію, яка допомагає таким же. Зокрема, там створили аудіобібліотеки для сліпих, займаються переведенням старих записів у цифровий формат.

Соціальні мережі
bottom of page