top of page

"Дорога на схід": в Ізюмі відбудеться міжнародний літературно-музичний фестиваль


фестиваль Жадан Дорога на схід

Другий фестиваль "Дорога на Схід", який збере чималу кількість письменників і музикантів, відбудеться цьогоріч в Ізюмі 18-19 серпня. Про це повідомив на брифінгу в Києві письменник і громадський діяч Сергій Жадан, передає "Укрінформ".

"Фестиваль "Дорога на Схід", який ми проводимо вдруге, буде справді потужна культурна ініціатива, що триватиме 18-19 серпня, основний день 19 серпня, на Спаса. Ми розраховуємо зібрати до 10 тисяч глядачів: і місцевих, і гостей з Донбасу, і харків'ян, і киян", - сказав Жадан.

Він зазначив, що минулорічний фестиваль був мандрівний, в трьох містах Луганщини - це Сватове, Старобільськ, Новопсков. Цього року увага впала на місто Ізюм, старе козацьке місто на кордоні Слобожанщини і Донбасу.

"Це місто за останні 4 роки ми проїздили сотні разів. Цей регіон за соціальною, культурною атмосферою мало чим різниться від містечок Донеччини і так само потребує допомоги і солідарності, тому там і вирішили зробити фестиваль", - підкреслив Жадан.

Він пообіцяв велику кількість учасників і різноманітну програму. На літературній сцені виступатимуть Дмитро Лазуткін, Артем Полежака, Люба Якимчук, Олексій Чупа, молоді харківські письменники. Юрій Андрухович буде зі своїм театральним проектом "Альберт, або Найвища форма страти" - просто неба на Фазенді "Виноград" поруч з Ізюмом. На рок-сцені - групи Тартак, The ВЙО, харківські групи ШANA, "Собаки в космосі", "Папа Карло", Дмитро Лазуткін з Борисом Севастьяновим, а також місцеві музиканти. На етнічній сцені - народні колективи.

"Це буде цікаво і місцевим мешканцям, і тим, хто ніколи в Ізюмі не був. Це надзвичайно мальовниче місце, куди варто поїхати, щоб побачити, наскільки стереотипи про схід України як про індустріальну, випалену зону не відповідають дійсності. Створення культурного, гуманітарного фронту, яким займаються нині багато українських митців і волонтерів, формує лінію захисту - видимий і невидимий кордон нашої незалежності, кордон нашої свободи", - підкреслив Жадан.

Марина Богун - представник Райффайзен Банку Аваль, генерального партнера фестивалю "Дорога на Схід" - розповіла, що на згадку про себе фестиваль залишить цікаву річ.

"Родзинкою фестивалю стане відкриття біля площі Джона Леннона муралу із зображенням славетного співака. Мурал буде висотою в 4-поверховий будинок. Над ним працюватиме харківський художник Андрій Пальваль з командою Кайлас-В. Це буде цікава річ як для місцевих мешканців, так і для туристів", - сказала Богун.

"Він буде над трасою, і хлопці, які їхатимуть в АТО, будуть бачити Джона Леннона. Є ідея написати його ключову фразу "Дайте миру шанс", - додала вона.

За її словами, мурал Джона Леннона почнуть малювати в серпні. На це знадобиться два з половиною тижня. Офіційно його відкриють 19 серпня.

Соціальні мережі
bottom of page