top of page

Як написати книгу: топ-8 лайфхаків для початківців


видавництво издательство написать книгу

Здається, що написати книгу може тільки хтось ну дуже особливий. Як взагалі люди це роблять? Звичайно, щоб написати свій твір, потрібні й чималі знання, і незвичайна уява, талант, і сила волі, і терплячість, і, без сумніву, вміння викладати свої думки на папері. Якщо все це у вас є, прийшов час випустити бестселер. А ми дамо кілька порад, які допоможуть вам написати свою книгу.

1. Про що писати

Подумайте, чому і для чого ви хочете написати книгу. Чим поділитися з читачами, про що розповісти, до чого підштовхнути? Втім, доречна і така відповідь: «Я хочу написати книгу, щоб стати знаменитим».

Якщо ви автор спеціалізованої або бізнес-літератури, знайдіть тему, яка вас захоплює, в якій ви розбираєтеся або можете залучити експертів для допомоги.

Можна зібрати в книзі мудрість багатьох людей або поради, які дали вам ваші батьки і які допомогли вам досягти успіху в житті. Можна написати про свій життєвий досвід та професійний шлях або описати біографію знаменитих особистостей.

А може бути, ви давно хочете розповісти людям про вигадані світи та їхніх героїв, відкрити фантазійний світ минулого, теперішнього або майбутнього? Це теж відмінні теми для книги, яка обов'язково знайде свого читача.

Неважливо, проза це, вірші або нон-фікшн, порада одна: починайте!

2. Складіть план або накидайте сюжет

План книги або сюжет, якщо ви задумали художній твір, допоможе вам легше просуватися в написанні і створити в підсумку цілісний текст.

План може виглядати по-різному: один за одним пункти, що нагадують звичний зміст книги, карта думок або просто послідовність подій. Якщо ви поки не готові скласти план, запишіть всі ідеї, які рояться у вас у голові, на окремих картках, а потім спробуйте зібрати їх в єдину картину.

Також вам можуть бути корисні короткі довідки з описом ключових рис і характеристик головних героїв твору. Така картотека дозволить зробити персонажів більш живими і наочніше показати характери.

3. Як почати писати книгу

Почати незважаючи ні на що. Мало часу? Немає відповідного місця, щоб усамітнитися? Думки плутаються, і ви не розумієте, якою буде перший розділ? Залиште ці відмовки і сідайте за будь-який стіл, назвіть його робочим і починайте писати.

Багато авторів пишуть нелінійно: починають з середини, з кінця, перескакують з думки на думку. Така методика дозволяє підтримувати градус зацікавленості та ефективності роботи. Пишіть те, що пишеться, а вже потім ви розташуєте розділи в потрібному порядку, зробите обрамлення зі вступу і висновку.

4. Спочатку пишіть, потім редагуйте

«Пиши п'яним, редагуй тверезим», - радив Ернест Хемінгуей. Чи варто вплутувати алкоголь у письменницький процес - особисте рішення кожного, проте істина в тому, що потрібно спочатку писати, віддавшись повністю пориву і занурившись у стан потоку, а через деякий час повертатися до написаного і редагувати. Намагаючись шліфувати текст у процесі написання, ви виходите зі стану потоку, втрачаєте думку і нестандартні обороти. Але ж куди ефективніше написати 10 тисяч знаків «непричісаного» тексту, ніж 3-4 тисячі вивіреного і зваженого.

5. Як не відволікатися

Наскільки це можливо, створіть собі ідеальні умови для написання книги. Що допомагає вам писати? Тиша, білий шум, класична музика? Зробіть все, що у ваших силах, щоб забезпечити собі ідеальні умови.

Заведіть для себе ритуал. Наприклад, Джек Керуак перед початком роботи запалював свічку, а закінчивши писати, задував її. Запалена свічка була сигналом для мозку - час творити. Придумайте свій ритуал, який налаштує вас на роботу: починайте в один і той же час або слухайте улюблений музичний твір перед роботою.

6. Як не закинути написання книги

Зробіть публічну заяву. Друзям, близьким або дописувачам у соцмережах розкажіть, що почали писати книгу і плануєте закінчити її до такого-то терміну. Публічні зобов'язання не дадуть вам розслабитися.

Пишіть кожен день. Що б не відбувалося, який би настрій у вас не був, пишіть хоча б по 20-30 хвилин щодня. Постарайтеся не розривати ланцюжок. Якщо спочатку муза під час вашої роботи буде десь блукати, будьте наполегливі. Продовжуйте писати, конструювати сюжет або збирати матеріали. Згодом муза почне приходити вчасно.

Обсяг багатьох книг - не більше 30 тисяч слів. Якщо за півгодини ви будете встигати написати 150 слів, то 30 тисяч слів напишете трохи більше ніж за 12 стандартних робочих днів.

7. Як писати цікаво

Більше історій! Люди люблять історії з особистого досвіду, вони довіряють їм. Будьте хорошим оповідачем.

Уникайте кліше, стійких виразів і нудної офіційної мови. Не нагромаджуйте складні слова у хвацько закручені конструкції. Вигадуйте свої образи і метафори, щоб захопити читача свіжістю свого стилю. Пишіть простими реченнями, щоб книгу було легко читати. Створюйте і розвивайте свій власний впізнаваний стиль: ритм, мову, образотворчі засоби.

8. Де шукати натхнення

А вам воно не потрібно. Правда. Сприймайте написання книги як роботу. Вона може бути легкою і приємною, а іноді важкою і нудною, але це робота, і вам доводиться її робити, якщо ви хочете (підставте потрібне) донести свої ідеї, образи та історії до аудиторії, створити справжній бестселер, заробити грошей, стати відомим автором і творити далі...

Якщо ви будете писати тільки тоді, коли у вас є натхнення, цей процес може затягнутися на роки, а може і не закінчитися зовсім.

Втім, можна трохи підштовхнути свій мозок до творчості. Спробуйте більше гуляти. Кажуть, ноги - колеса думок. До багатьох письменників ідеї приходили саме під час прогулянок на свіжому повітрі. Спілкуйтеся з людьми, слухайте музику, поснідайте в улюбленому кафе. А може бути, натхнення приходить, коли ви робите якусь роботу по дому або в саду?

А ще спостерігайте за навколишнім світом, він так часто підкидає історії та сюжети, потрібно тільки встигати їх ловити. Тримайте напоготові маленький блокнот або смартфон, щоб фіксувати думки, спостереження, ідеї, які відвідали вас. Якщо записувати все, що відбувається навколо, дуже скоро ви наберете матеріал на кілька книг.

Впевнені, що надихнули вас взятися нарешті за написання книги. Бажаємо успіху і чекаємо з нетерпінням на ваш шедевр!

Джерело: lifehacker

Соціальні мережі
bottom of page