top of page

На Сумщині декомунізували літературно-мистецьку премію


З огляду на позицію громадськості Сумщини та громадський резонанс навколо Сумської обласної літературно-краєзнавчо-мистецької премії імені Пилипа Рудя, депутати обласної ради під час пленарного засідання 15 вересня розглянули питання про її перейменування.

Народні обранці підтримали перейменування премії, заснованої рішенням Сумської обласної ради від 30.03.2012 «Про Сумську обласну літературно-краєзнавчо-мистецьку премію імені Пилипа Рудя», на Сумську обласну літературно-краєзнавчо-мистецьку премію. За відповідне рішення проголосувало 43 депутати.

Нагадаємо, що ініціатором перейменування виступив сумський письменник Євген Положій, який у минулому році став її лауреатом, але офіційно відмовився від премії та грошової винагороди.

"Єдина прикрість - особа безпосередньо Пилипа Рудя, ім'я якого носить премія. Він працював на більшовиків, приймав безпосередню участь у колективізації, а значить, був серед тих, хто винен у Голодоморі. Премію започаткував Сумський обком комсомолу, що не дивно, але в 90-х її скасували. Проте, за часів Чмиря-Януковича у 2012 р. імя Рудя знову спливає у вигляді цієї премії. Я звернувся з листом до Сумської обласної ради - премію терміново потрібно перейменувати, інакше вона мені не потрібна", - заявляв у грудні минулого року Євген Положій.

Сумська обласна літературно-краєзнавчо-мистецьку премію призначається з метою стимулювання творчої праці видатних діячів літератури, журналістики, краєзнавства, культури і мистецтва, які внесли значний вклад в літературно-краєзнавчо-мистецьку спадщину рідного краю. Переможців у кількості 5 осіб або трудових колективів визначають у п'яти номінаціях: «Художня література» (поезія і проза); «Журналістика»; «Культура і народна творчість»; «Мистецтво» (театральне, музичне, художнє, хореографічне); «Краєзнавство». Сума грошової винагороди становить 5 тис. гривень.

Джерело: "Всі Суми"

Соціальні мережі
bottom of page