top of page

До дня народження Івана Багряного, видатного українця родом із Сумщини


2 жовтня 1906 року в с. Куземин (нині Охтирський район Сумської області) народився Іван Багряний - український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч.

1925 року Іван Лозов'яга (справжнє прізвище митця) надрукував свої перші вірші, а згодом і невеличку збірку "Чорні силуети: П'ять оповідань", пише “Укрінформ”.

Навчаючись у Київському художньому інституті, вступив до опозиційного літературного об'єднання МАРС ("Майстерня революційного слова"), де співпрацював із Валер'яном Підмогильним, Євгеном Плужником, Борисом Антоненком-Давидовичем, Григорієм Косинкою, Тодосем Осьмачкою та іншими, яких пізніше радянська влада переслідуватиме. У 1929 році на власний кошт видав поему "Ave Maria", яка майже миттєво була заборонена цензурою й вилучена з книготоргівлі. 1930 року побачив світ історичний роман у віршах "Скелька", про повстання селян. За нього тогочасна критика назвала Багряного "співцем куркульської ідеології".

Звинувачений "у проведенні контрреволюційної агітації" за допомогою літературних творів, пробув 11 місяців у камері одиночного ув'язнення у внутрішній тюрмі ГПУ, а потім відправлений до спецпоселення на Далекий Схід.

У часи Другої світової війни працював в "оунівському підпіллі", брав участь у створенні Української Головної Визвольної Ради (УГВР), у розробці її програмових документів.

1945 Багряний емігрував до Хорватії, а потім Німеччини.

У своєму памфлеті "Чому я не хочу вертатись до СРСР?" він виклав політичну декларацію національної гідності й прав людини, яка пережила примусову репатріацію, насильство, тортури, приниження як колишній в'язень, остарбайтер, полонений, позбавлений власного імені. Логічно обгрунтував закономірність еміграції з Радянського Союзу - батьківщини-мачухи, котра пішла на геноцид проти власного народу. 1948 року Багряний заснував Українську революційно-демократичну партію (УРДП) і відтоді цілих 17 років — до самої смерті редагував газету "Українські вісті". Письменник був головою Виконавчого органу Української Національної Ради і заступником президента УНР.

Твори І. Багряного «Звіролови» ("Тигролови"), «Сад Гетсиманський», «Огненне коло», «Буйний вітер», «Людина біжить над прірвою», п'єси «Генерал», «Морітурі», «Розгром», поема «Антон Біда — герой труда», збірка «Золотий бумеранг» та твори для дітей побачили світ за кордоном Батьківщини.

Письменник помер 25 серпня 1963 р. в Німеччині. Івана Багряного було посмертно реабілітовано у 1991 році, відтоді почала перевидаватися його творча спадщина.

Президент Петро Порошенко в день народження письменника Івана Багряного закликав шанувати спадщину великих українців. Про це повідомляється на сторінці глави держави у Facebook.

"Cьогодні 111 років з дня народження Івана Багряного – великого українського прозаїка, поета та публіциста. Пам’ятаймо та шануймо спадщину великих українців" - написав Порошенко.

Зазначимо, що Іван Багряний увійшов до книги "Корінням із Сумщини", що побачила світ у “Видавничому будинку “Еллада”. Видання присвячене нашим землякам-еміґрантам, які в різний час, починаючи від 1917 року, були змушені виїхати за кордон.

Соціальні мережі
bottom of page