top of page

"Запорізька книжкова толока" стартує 27 жовтня


27-29 жовтня у Виставковому центрі «Козак-Палац» м. Запоріжжя уже втретє відбудеться одна з найбільших літературно-мистецьких подій України – міжнародний фестиваль «Запорізька книжкова толока».

Щодня з 10:00 до 19:00 – книги, зустрічі з письменниками, дискусійні майданчики, майстер-класи, кіноперегляди, виступи театральних і музичних гуртів, відпочинкові та фотозони і приємні розмови за найсмачнішою кавою!

Свої новинки для запоріжців везуть кращі українські видавництва, будуть представлені також відомі письменники й письменниці – Любко Дереш, Макс Кідрук, Олександр Ірванець, Наталка Сняданко, Владислав Івченко, Олег Шинкаренко, представниці Жіночого літературного клубу зі Львова, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін і багато інших.

Офіційне відкриття фестивалю – у п’ятницю о 13:00. Із вітальним словом виступить професор Єльського університету (США) Ніколас Купенський, а ліричного настрою додасть джаз-бенд «PreZZident» під керівництвом Володимира Гітіна. Також на центральній сцені відбудеться нагородження переможців конкурсу «Найкраща книжка Запорізької книжкової толоки – 2017».

О 16:00 відбудеться фахова панельна дискусія «Культурний менеджмент. Перспективи децентралізації», участь у якій візьмуть директорка Українського інституту книги Тетяна Терен, народний депутат України Микола Княжицький, організаторка книжкового ярмарку в Черкасах Людмила Фіть, директорка Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Lutsk» Ельвіра Яцута, представники Міжнародного фонду «Відродження», Чеського центру в Києві, Форуму видавців зі Львова.

Упродовж трьох днів діятиме кілька тематичних майданчиків.

На дискусійному майданчику «НЕдискримінація та культура комунікації» мова буде йти про дотримання прав жінок і чоловіків, людей з інвалідністю, ВПО та нацменшин. Зокрема, у програмі – презентація книги Олени Стрельник «Турбота як робота: материнство у фокусі соціології» та спілкування з авторкою, двох книг з історіями ВПО «Знедолені? Нездоланні!» за участі виконавчої директорки Інституту імені Пилипа Орлика Світлани Єременко, зустріч із лучанами, які створили «Braille Studio» і видають єдину в Україні газету шрифтом Брайля, дискусія про сексизм у рекламі й історії успіху від громадської діячки із Дніпра Ольги Полякової, зустріч із ініціаторкою акції проти гендерного насильства #ЯнеБоюсьСказати Анастасією Мельниченко, презентація Гендерного музею Харкова його директоркою Тетяною Ісаєвою тощо.

На Історичному майданчику Фестивалю буде діяти тематична експозиція Запорізького краєзнавчого музею, присвячена 90-річчю від початку будівництва ДніпроГЕСу, виставка світлин, зроблених у 1920-40-ві роки радянськими та американськими фотографами, відео хроніка, відбудеться низка доповідей і презентацій за участю професора Єльського університету (США) Ніколаса Купенського, котрий багато років поспіль досліджує цю тему. Крім того, свою експозицію представить і Національний заповідник «Хортиця», а історичні дослідження презентуватимуть Сергій Лунін (історико-документальний роман Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр»), Владислав Мороко (презентація 3-го тому «Усної історії російсько-української війни 2014-2016 рр.»), Дмитро Кобалія («Історія на шпангоутах»), Ярослав Тимченко («Дієва армія УНР: листопад 1918 – листопад 1919 року», новинка з серії «Militaria Ucrainica») та багато інших.

На території Толоки буде розміщено кілька тематичних фотовиставок і експозицій, будуть поетичні читання й мастер-класи, а також дитячий простір «Книголісся».

Програма заходів фестивалю «Запорізька книжкова толока» — тут.

Джерело: "Літакцент"

Соціальні мережі
bottom of page