top of page

В Сумах презентували збірник "Глухів музичний: земля Березовського і Бортнянського"


видавництво Еллада Суми книга Глухів музичний

У середу, 22 листопада, в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація наукового збірника "Глухів музичний: земля Березовського і Бортнянського", що вийшов друком у “Видавничому будинку “Еллада”.

Шанувальникам музичної культури Сумщини представили збірник, до якого увійшли наукові статті за матеріалами Всеукраїнської науково-практичної конференції, що проходила 25-26 лютого 2016 року в Глухівському національному педагогічному університеті імені О. Довженка. До збірника увійшли розробки науковців, аспірантів, магістрантів, студентів, викладачів, дитячих музичних шкіл та шкіл мистецтв.

В ролі ведучих заходу виступили редактори й упорядники видання - Інна Довжинець, кандидат мистецтвознавства, доцент, докторант Харківського національного університету мистецтв імені І.Котляревського, і Геннадій Голяка, кандидат мистецтвознавства, доцент.

“Збірник, який ми сьогодні представляємо, - це результат майже року роботи великого творчого колективу, - відзначив у своєму виступі Геннадій Голяка. - Збірник виданий спільними зусиллями двох педагогічних університетів - Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка та Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженка. Коло питань, що висвітлюється в збірнику, - це мистецтвознавсто і культурологія, які повинні займати більше місця в нашому сучасному житті, а також представлені дослідження духовної музики, висвітлені постаті відомих діячів культури Сумщини”.

“Є багато людей, які допомагали нам при створенні цього збірника, - розповіла Інна Довжинець. - По-перше, це всі автори статей, які надали матеріали, Товариство молодих учених Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженка, яке допомогло відредагувати статті, талановиті глухівчани, які працювали над створенням дизайну книги і також увійшли до авторського колективу. Ключову роль у виданні збірника відіграв депутат Сумської обласної ради від партії “Батьківщина” Петро Нечмоня. Це людина, яка зрозуміла, наскільки ця книга потрібна в області, і що вона повинна вийти презентабельною, якісно надрукованою на гарному папері. Молоді вчені, студенти, чиї статті також увійшли до збірника, звичайно, не мали грошей на друк такого видання. Петро Нечмоня з колегами з обласної ради допомогли знайти кошти на видання книги, і тепер вона буде розподілена між усіма музичними школами області, коледжами, вищими навчальними закладами гуманітарного спрямування. Велику подяку висловлюємо “Видавничому будинку “Еллада” за високу якість поліграфічного виконання збірника, плідну спільну роботу і допомогу в тому, щоб ми отримали книгу вчасно, незважаючи на певні довгі процедури отримання фінансування”.

Окрім авторів статей і гостей, у програмі презентації з музичними номерами виступили: жіночий хор Навчально-наукового інституту культури і мистецтв СумДПУ ім. А.С. Макаренка (керівник - доцент Євген Карпенко), заслужений діяч мистецтв України, доцент СумДПУ ім. А.С. Макаренка Валентина Макарова (скрипка), фольклорний гурт “Серпанок” (керівник - викладач СумДПУ ім. А.С. Макаренка, провідний методист Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Олена Гончаренко).

Як зазначили у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки, що виступив співорганізатором презентації, Сумщина подарувала світу багатьох музикантів, композиторів, співаків, а Глухів по праву вважають музичною колискою України, бо саме тут була відкрита перша музична школа. Ми багато знаємо про історію та культуру нашого краю, але кожного разу відкриваємо нове, цікаве, невідоме. На думку фахівців, без сумніву, книга "Глухів музичний: земля Березовського і Бортнянського" буде в нагоді не тільки для науковців, викладачів, вчителів, а для всіх, хто цікавиться історією і культурою нашого краю.

Соціальні мережі
bottom of page