top of page

Сумська письменниця Анна Коршунова стала переможницею Дитячої книги року ВВС-2017


ВВС Книга року Анна Коршунова

ВВС Україна оголосила переможців премії Книга року ВВС-2017, представленої в партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Книгою року ВВС-2017 стала збірка оповідань Катерини Калитко "Земля загублених, або маленькі страшні казки", а переможцем у номінації Дитяча книга року ВВС-2017 обрано книгу сумської письменниці Анни Коршунової "Комп і компанія".

Премії "Читач року-2017" отримали Яна Грицай за рецензію на книгу Володимира Рафєєнка "Довгі часи" та Леся Космовська за рецензію на книгу Олега Чаклуна "Піраміда Синтії". Обидві переможниці отримають у подарунок від ВВС Україна електронні книги.

15 грудня ВВС Україна провела церемонію нагородження переможців щорічної премії Книга року ВВС.

Пані посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф відзначила у своєму виступі: "Коли в мене є вільний час - а фактично ніколи - я гортаю українські твори, зокрема авторів, представлених у короткому списку Книги року ВВС. Розвиток літератури - це дуже важлива складова не тільки культури, а й м'якої сили, завдяки якій формується ставлення до країни за кордоном".

Член журі, радниця з питань культури ЄБРР Світлана Пиркало представила книгу Анни Коршунової "Комп і компанія" через відеозв'язок. "Книжка гостросюжетна, дуже цікава. Вона нагадала мені "Тореадорів з Васюківки" Всеволода Нестайка. Вона має і детективний сюжет, розповідає про дружбу, про те, як хлопці і дівчата з села знаходять можливість допомогти своєму другу тренуватися за допомогою коня і так лікуватися від дитячого церебрального паралічу. Але це не сльозлива історія, а історія про те, як долати перешкоди завдяки дружбі", - сказала вона.

Переможця Дитячої Книги року ВВС оголосив Шевкі Аджунер, голова представництва ЄБРР в Україні, партнера конкурсу Книга року ВВС: "Особливо пишаюся своєю організацією за те, що вона вже шість років співпрацює з ВВС у цьому книжковому конкурсі".

Переможниця Дитячої книги року ВВС 2017 Анна Коршунова ось як відреагувала на свою успіх: "Я це сприймаю більше як аванс і натхнення, щоб писати далі". Анна Коршунова також відповіла на коментар журі щодо того, що у її книзі мало дівчаток: "Продовження "Компа і компанії" вже пишеться. Там є дівчатка, чесно!"

Переможця Книги року ВВС 2017 назвав керівник Європейського департаменту Всесвітньої служби ВВС Артем Лісс: "Не мені, гостю з Лондона, розповідати вам, як змінилася Україна і світ за ті 13 років, протягом яких ми вручаємо цю нагороду. Просто пригадаймо 2004 рік - ще не існує ні iPad, ні Facebook, ні Kindle. Світом править інша генерація політиків... І було б дивно, якби наші лауреати якимось чином не відображали цей плин часу. Ми не хотіли, щоб Книга року ставала заполітизованою премією, адже ВВС ні за правих, ні за лівих, ні за "зраду", ні за "перемогу". Але є якісь загальнолюдські цінності, без яких неможливо вижити. І одна з головних - вміння слухати й чути інших, досягати порозуміння з людьми, які мають різний життєвий досвід, несхожу історію та цінності. За великим рахунком, якраз про це і є Книга року 2017 року".

"Цією книжкою я намагалася повернути голоси тим, у кого їх було забрано. Якщо це хоч трохи вийшло, то я щаслива. І на обкладинці книги - фотографія з Бахчисарая, з анексованого Криму", - прокоментувала ""Землю загублених, або маленькі страшні казки" авторка Катерина Калитко. Ось що сказала письменниця про свою перемогу: "Вдячна за те, що той голос інших, голос відкинутих людей, який я хотіла відтворити своїм голосом, був почутий".

Член журі, філософ і письменник Тарас Лютий про книгу "Земля загублених, або маленькі страшні казки" Катерини Калитко: "Ця книга не стільки про страх, скільки про феномен іншого, феномен чужості. Цей чужинець може бути як "чужий серед своїх" - його можуть закинути у глибокий тил ворога, або ж він може бути серед тих, з ким він поділяє якусь частину своєї ідентичності… Читаючи перші новели, здається, що ми читаємо якусь середньовічну повість, аж раптом у третій частині потрапляємо у нашу реальність. І відгомін війни, яка, здається, гуде десь там на марґінесах, промовляє до нас через цю літературу".

Також на церемонії були представлені автори і книги, які увійшли до довгого списпку Книги року ВВС-2017.

За матеріалами ВВС-Україна

Соціальні мережі
bottom of page