top of page

Сумський письменник став лауреатом Всеукраїнської премії


письменник премія Євген Положій

Сумського письменника Євгена Положія нагородили до Дня Соборності України, повідомляє "Всі Суми".

Імена лауреатів Всеукраїнської премії «за подвижництво у державотворенні» ім. Якова Гальчевського озвучуються щороку, починаючи з 1995 року, у День Соборності. Адже, власне, для популяризації саме цієї історичної події та імені подвижника української ідеї, незламного отамана Якова Гальчевського, який до 1925 року очолював збройну боротьбу українських повстанців проти більшовицького режиму на Правобережній Україні була свого часу заснована ця символічна відзнака. Серед її лауреатів за ці роки називалися відомі літератори, літературознавці, публіцисти, митці, громадські діячі, політики, видавці, меценати, які своїми справами зміцнюють українську державність. Цьогоріч лауреатами премії стали:

- у номінації «ПОЛІТИК» - відомий правозахисник, Герой України Степан Хмара; - у номінації «ЗА ЛІТЕРАТУРНУ ДІЯЛЬНІСТЬ» - письменники Любов Якимчук, Євген Положій та Анатолій Ненцінський; - у номінації «ЗА ВИДАВНИЧУ ДІЯЛЬНІСТЬ» - засновник і директор видавництва «Люта справа» Андрій Гончарук; - у номінації «ЗА ПУБЛІЦИСТИЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ» - публіцист Іван Капсамун; - у номінації «ЗА ПОПУЛЯРИЗАЦІЮ ПАТРІОТИЧНОЇ ПІСНІ» - музичний гурт «Рутенія», керівник Анатолій Сухий; - у номінації «ЗА ВІРНІСТЬ УКРАЇНСЬКІЙ ІДЕЇ» - засновник українського ансамблю танцю «Веснянка» (Канада) Микола Балдецький; - у номінації «ГРОМАДСЬКИЙ ДІЯЧ» - засновник та голова благодійного фонду «ELEOS-Україна», заступник голови синодального відділу соціального служіння та благодійності УПЦ КП, військовий капелан, протоієрей Сергій (Дмитрієв); - у номінації «ЗА КІНЕМАТОГРАФІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ» - режисер, актор Ахтем Сеїтаблаєв; - у номінації «ЗА НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ» - історик Володимир Байдич; - у номінації «ЗА МІЖНАРОДНУ КУЛЬТУРОЛОГІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ» - письменники Сергій Дзюба і Тетяна Дзюба; - у номінації «ЗА ВІДРОДЖЕННЯ ТРАДИЦІЙ ВІТЧИЗНЯНОГО МЕЦЕНАТСТВА» - підприємець Віталій Шкрібляк.

«Розумію, що визначення переможців нашої премії, що є громадським проектом, носить суб’єктивний характер, як, зрештою, кожна подібна відзнака, - прокоментував цьогорічне рішення громадського комітету премії її засновник, письменник, голова Товариства ім. Я.Гальчевського Богдан Теленько. – Проте незмінним критерієм у рейтинговій оцінці наших лауреатів є україноцентричність їх творчих здобутків та справ, які працюють на зміцнення нашої державності не лише за рік, що минув, але й впродовж їх творчого та життєвого шляху".

Соціальні мережі
bottom of page