top of page

Ада Роговцева просить Президента оголосити 2018-й Роком утвердження української мови


Народна артистка України Ада Роговцева просить Петра Порошенка підтримати звернення видатних діячів освіти, науки й культури та трьох колишніх президентів з пропозицією оголосити 2018 рік Роком утвердження державної мови. Про це йдеться у листі Роговцевої до Президента, передає "Укрінформ".

"Шановний пане Президенте! Звертаюся з проханням підтримати звернення до Вас понад 100 видатних діячів освіти, науки, культури та правозахисників, 178 народних депутатів України, ініціативної групи "Першого грудня", Світового конгресу українців та трьох президентів України з пропозицією оголосити 2018 рік Роком утвердження державної мови", - зазначила вона.

За словами Роговцевої, така широка підтримка свідчить про готовність українського суспільства відповідально та дієво долучитися до реалізації Указу Президента України про оголошення 2018 року Роком утвердження державної мови у разі його підписання.

"В умовах агресії проти України виконання відповідних заходів сприятиме консолідації суспільства, формуванню і захисту національного мовно-інформаційного простору, посиленню національної безпеки та суверенітету України", - переконана артистка.

Раніше у лютому колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали нинішнього главу держави Петра Порошенка оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

У листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018 рік Роком державної мови.

Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив лист главі держави з пропозицією щодо оголошення 2018 року Роком державної мови. "Враховуючи те, що державна мова є надважливим об’єднуючим фактором України, а в умовах зовнішньої агресії – одним з ключових чинників національної безпеки, Комітет вважає, що видання Указу Президента про проголошення 2018 року Роком державної мови посилить роль і значення української мови як конституційного консолідуючого чинника, засобу зміцнення державної єдності України", - йдеться у листі комітету.

Крім того, відповідну пропозицію підтримали відомі письменники, науковці та митці. Ініціативу проголошення Року утвердження державної мови також підтримали Світовий конгрес українців і група "Першого грудня".

Соціальні мережі
bottom of page