top of page

Історик Енн Епплбаум з книжкою про Голодомор стала переможницею премії Гелбера


Американсько-британська журналістка та історик Енн Епплбаум стала переможницею 28-ї щорічної премії Лайонела Гелбера. Таким чином журі відзначило її книжку «Червоний голод: війна Сталіна в Україні», передає "Радіо Свобода".

«Ця прекрасно написана книжка свідчить про одну з найважливіших глобальних проблем. Голодомори, тоді й зараз, не є лише наслідком природних причини, вони також є результатом свідомого вибору, який роблять лідери. Це чудова книжка про глобально важливу проблему, її всі мають прочитати», – заявила голова журі Дженіс Стейн.

Вручення премії відбудеться 17 квітня в канадському місті Торонто, де Енн Епплбаум проведе також публічну лекцію.

Енн Епплбаум є лауреатом Пулітцерівської премії, автором книг «Історія ГУЛАГу» та «Залізна завіса: руйнування Східної Європи. 1944–1956 роки». Вона живе в Польщі разом із чоловіком, політиком Радославом Сікорським, та двома дітьми.

Премія Лайонела Гелбера вручається за найкращу книжку англійською мовою з питань міжнародної політики, метою написання якої є поглиблення публічних дебатів з важливих міжнародних питань. Премія була заснована 1989 року канадським дипломатом Лайонелем Ґелбером. Нагорода щорічно вручається в партнерстві з журналом Foreign Policy та Школою глобальних відносин імені Мунка. Переможець отримує грошову премію в розмірі 15 тисяч доларів.

Нагадаємо, однією з головних подій 2017 року в англомовному книжковому світі став вихід у жовтні нової книги лауреата Пулітцерівської премії Енн Еплбаум "Червоний голод: Сталінська війна в Україні" (англ. Red Famine Stalin's War on Ukraine). В якості оформлення для обкладинки письменниця обрала графічні малюнки (лінорити) з циклу «Україна – 1933: кулінарна книга» художника із Буринського району Сумської області Миколи Бондаренка. Видання серії графічних робіт Миколи Бондаренка «Україна – 1933: кулінарна книга» побачило світ у «Видавничому будинку «Еллада» (м. Суми) у 2008 році і стало експонатом Музею книги і друкарства України.

Соціальні мережі
bottom of page