top of page

«Україна-1933: кулінарна книга»: в Сумах відкрилася виставка, присвячена Голодомору


видавництво Суми Еллада Микола Бондаренко

У Сумському міжрегіональному вищому професійному училищі відкрили виставку робіт художника Миколи Бондаренка на тему виживання людей в період Голодомору.

Виставка представляє собою серію графічних робіт, що зображують рослин і тварин, яких люди їли в часи Голодомору.

Лобода, подорожник, кленове листя, очерет, минулорічна картопля, гризуни, коти і собаки – це складало раціон українців у 1932-33 роках. Кілька робіт показують знаряддя, з допомогою яких активісти шукали у домівках та дворах селян заховане зерно.

«Так як у нас на базі нашого закладу відкрито Центр дослідження Голодоморів, у рамках цього проекту ми домовилися з художником. Вперше в Сумах ця виставка експонується саме в нашому навчальному закладі. Виставка унікальна. За рецептами цієї виставки ми ще в 2015 році виготовляли макорженики, за рецептами книги «Україна -33» , – розповіла заступник директора Сумського міжрегіонального вищого професійного училища Тетяна Сорокіна.

«Виставка Миколи Бондаренка об’їздила майже всі континенти і країни,вона постійно діюча в штаті Нью-Джерсі. Це не просто виставка, це гімн українському народу, яке вистояло, яке змогло», – розповіла керівник історико-патріотичного проекту «Герої нації» Людмила Говійна.

Після презентації виставки учні професійного училища влаштували майстер-клас для відвідувачів. Демонстрували, як приготувати найпоширенішу страву часів Голодомору – маторженики.

Виставка Миколи Бондаренка діятиме впродовж травня і червня,а потім буде відкрита для відвідувачів з наступного навчального року.

Нагадаємо, видання серії графічних робіт Миколи Бондаренка «Україна – 1933: кулінарна книга» побачило світ у «Видавничому будинку «Еллада» (м. Суми) у 2008 році і стало експонатом Музею книги і друкарства України. Наразі готується перевидання книги з перекладом англійською мовою.

Соціальні мережі
bottom of page