top of page

Читайте більше! Низький інтерес до читання - серед причин зниження IQ


Спеціалісти Центру економічних досліджень Рагнара Фриша (Норвегія) виявили, що за останні кілька десятиліть показники коефіцієнта ІQ почали знижуватися.

Аналіз результатів IQ-тестів 730 тис. норвезьких заявок в період з 1970 по 2009 рік показав, що кожне покоління справлялося з завданнями в середньому на сім пунктів гірше. На думку фахівців, тенденція до зниження коефіцієнта інтелекту може бути пов’язана зі зміною способу життя, падінням рівня освіти, низьким інтересом до читання.

У першій половині минулого року показники коефіцієнта інтелекту (IQ) поступово підвищилися. Цей статистичний феномен називають ефектом Фліна в честь зверненого на нього уваги новозеландського вченого. Причини «просвітлення» людства до кінця не були зрозумілими, можливо, на результати IQ-тестів вплинули на вдосконалення харчування, охорони здоров’я, освіти та інших факторів. Тепер ця тенденція вже перестала бути актуальною.

Раніше британська команда учених також звернула увагу на «зворотний ефект Фліна». За їхніми диними показники коефіцієнта IQ падають на 2,5-4,3 бали кожні десять років з моменту закінчення Другої світової війни.

Джерело: "Читомо"

Соціальні мережі
bottom of page