top of page

На Франкфуртському книжковому ярмарку відкрився Український стенд


Франкфуртський книжковий ярмарок

Офіційне відкриття Українського стенду на 70-му Міжнародному Франкфуртському книжковому ярмарку відбулося 10 жовтня, повідомляє "Укрінформ" з посиланням на прес-службу Міністерства культури України.

На стенді площею 140 кв. м представлені 16 українських видавництв, а також дві експозиції з книжками найкращих українських ілюстраторів та краєзнавчою літературою. У межах стенду організовано бізнес-зони, де видавці зможуть провести перемовини з іноземними видавцями та представниками міжнародних інституцій.

"Гасло українського національного стенду - Senses of Ukraine / ВідЧУТИ Україну", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, організаторами національного стенду на цьому одному з найбільших та найпрестижніших книжкових форумів світу третій рік поспіль є Міністерство культури у співпраці з Українським інститутом книги, Міністерством закордонних справ та Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів.

У рамках роботи стенду буде представлена культурна програма, учасниками якої є український та американський історик, директор Гарвардського українського наукового інституту Сергій Плохій; українська письменниця, перекладачка, співзасновниця міжнародного фестивалю "Острів Європи", лауреатка премії "Книга року ВВС-2017" та премії імені Джозефа Конрада Катерина Калитко; письменниця, авторка романів "Синдром листопаду", "Дім для Дома" Вікторія Амеліна; літературний критик, теле- та радіоведучий, журналіст Євгеній Стасіневич (який виступить з лекцiєю „ Який сенс Європі читати українську літературу"; політичний та громадський діяч Мустафа Джемілєв; громадський діяч, журналіст, співавтор книги "Незламний" про Мустафу Джемілєва Алім Алієв.

У четвер вiдбудеться презентація каталогу ілюстраторів за участi мистецького тандему «Аграфка», переможця Bologna Ragazzi Award 2018, та команди Українського інституту книги. Заплановано читання оповідань політв’язня Олега Сенцова за участi Андрія Куркова, Вікторії Амеліної, Сергія Плохія у спiвробiтництвi з PEN Ukraine. В останнiй день роботи виставки пройде презентація українсько-німецького журналу Gelblau, а також спільного проекту видавництва #книголав та Міністерства закордонних справ України (Українське посольство в Берліні) “Книга-мандрівка про Україну”.

Візуальний куратор національного стенду - Андрій Лінік, медіа художник, історик мистецтва, куратор мультимедійних концептуальних проектів, - використав у оформленні різноманітні технічні пристрої та засоби, через які транслюватиметься інформація про Україні (географію, мову, сучасних людей, традиції), ситуацію на книжковому ринку, а також найвідоміших українських авторів та ілюстраторів. Серед них "кімната тиші", де можна почути звуки української мови та українські мелодії, спеціальні екрани, де розміщуються відповідні інформаційні картини, які буде видно тільки у спеціальних окулярах, ролики з різних куточків України.

"Наш стенд та культурна програма націлені на те, щоб зацікавити відвідувачів, запам'ятатись їм та дозволити справді відчути Україну. Ідея нашого стенду, її візуальне втілення, ділова та культурна програма дозволять виконати завдання, які ми перед собою ставили, готуючись до цієї події, - популяризувати українську книгу, українських авторів та видавництва, налагоджувати співпрацю із закордонними партнерами", - зазначив міністр культури Євген Нищук.

На 70-му Франкфуртському книжковому ярмарку представлені більше 7 300 учасників із 110 країн світу. У програмі - міжнародні зустрічі, авторські переговори та обговорення з експертами, окрема програма - для дітей та молоді, заплановані презентації з літератури та історії в незвичайних та особливих місцях по всьому місту.

Соціальні мережі
bottom of page