top of page

Названі 100 видатних книжок 2018 року за версією The New York Times


видання Нью Йорк Таймс топ 100 книжок

Щорічно престижне американське видання формує перелік із визначних художніх та нехудожніх видань. Книги згруповані за такими жанрами: біографії, комікси/ графічні твори, актуальна література, есеїстика, художня проза, закордонні справи, історія, спогади, нон-фікшн, поезія, наука, соціологія, спортивна література, оповідання, трилери.

Перелік книг художньої літератури, як завжди, строкатий. Тут і готичний графічний роман «Сабріна» Ніка Дрнасо, історичний роман Патріка Шамуазо «Старий раб», який занурює читача в колоніальну добу Мартиніки, і майстерний психологічний роман Гонкурівської лауреатки Лейли Слімані «Досконала няня» – шокуюча історія загибелі двох дітей та розпаду звичного ладу цілком, на перший погляд, успішної сім’ї. Роман у новелах «Ярус» Річарда Паверса заторкує екологічні проблеми крізь химерний опис стосунків людей та дерев. Роман «Марсіанська кімната» Рейчел Кушнер, попри оманливу назву – не зразок фантастичної літератури, а радше реалістичної ретроспективи непривабливих і складних сторін американського життя і його маргінальних прошарків.

Прикметний зразок ревіталізації шекспірівських мотивів не у просто у сучасній, але й жанровій літературі, пропонує детективний письменник Ю Несбьо у романі «Макбет», дія якого якого відбувається у Шотландії 1970-х років в атмосфері вбивств і корупції.

Потрапили до переліку й класики, як сучасники, так і постаті більш віддалених часів, зокрема, «Одіссея» Гомера у перекладі Емілі Вілсон та роман «Сусідство» Нобелівського лауреата Маріо Варгаса Льйоси, що є «суворим описом суспільства, заснованого на корупції, гедонізмі та насиллі». Не обійшлося у переліку і без фентезі a la Толкін – роман Наомі Новік «Обернення срібла».

Джерело: "Літакцент"

Соціальні мережі
bottom of page