top of page

В Сумах презентували книгу про художників-уродженців Сумщини


книга презентація Сумщина

24 січня у Конгрес-центрі СумДУ презентували першу частину проекту «Сумщина – велика спадщина» книжку «Образотворче мистецтво». Це книжка про художників – уродженців Сумщини. Її наклад – тисяча екземплярів. Видання не продаватиметься, більшу частину книжок передадуть до бібліотек області.

Участь у презентації взяв голова облдержадміністрації Микола Клочко. За словами очільника області, книга видана за кошти обласного бюджету та за сприяння облдержадміністрації. Автором і натхненником втілення цього проекту в життя став сумський письменник Євген Положій.

«Коли Євген Положій підійшов до мене з ідеєю розробити цей проект, ми у спільній розмові згадали слова колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Уінстона Черчіля, який казав: «У будь-який, навіть у воєнний час, завжди в бюджеті країни має бути рядок про підтримку культури. Інакше за що воювати?», – зазначив Микола Клочко. – Я із задоволенням підтримав цей проект, адже вважаю, що душа народу в його мові і культурі. І ми маємо зберегти її, щоб показати свої духовні надбання наступним поколінням».

Як повідомив Євген Положій, проект «Сумщина. Велика спадщина» має на меті зібрати всі найкращі здобутки митців, які тривалий час працювали в нашій області, прославляли сумський край і є його гордістю. Згідно з попередніми планами, він реалізовуватиметься не один рік. Наразі була презентована перша книга з цього проекту, яка має назву «Образотворче мистецтво».

«До книги «Образотворче мистецтво» увійшли роботи видатних художників – уродженців Сумщини, ми знайшли дуже багато цікавих імен, про деяких із них не знали навіть мистецтвознавці, та роботи наших сучасників – представників спілки художників України, – розповів він. – Наприклад на обкладинці цієї книги використано фото уродженця Сумщини відомого художника Давида Бурлюка та фрагмент його твору «Вітер».

Робота мистецтвознавця Сергія Побожія увійшла до збірки. Окрім цього художник є автором майже половини текстів до збірки.

«Книжка не тільки образотворчому мистецтву присвячена, а й літературі, мистецтву, краєзнавству. Це такий симбіоз вийшов: і альбом, і довідник. Писав тексти разом із співробітниками нашого художнього музею. У збірці також представлена моя робота, яка називається «На озері Чеха», – каже Сергій Побожій.

Поділена книжка на дві частини. Перша – це спадщина, інша – сучасність.

«Редколегія, яка працювала над цією книжкою, прийняли таке рішення, що ми орієнтуємося на 100 імен. Визначали скільки робіт показати від художників, одну чи дві. Показали всіх. Спадщину показали ширше. Там ми зробили по 3-4 сторінки. Сучасних – у нас ще все попереду до спадщини», – каже голова Сумської обласної спілки художників Іван Гапоченко.

Найближчими роками заплановано вихід книг «Поезія», «Історія і краєзнавство», «Красне письменництво», «Фотографія» тощо. Таким чином увесь творчий здобуток Сумщини як минулого, так і сьогодення буде представлений в одній серії книг – «Сумщина. Велика спадщина». Уже в першій половині 2019 року планується презентація другої книги в рамках цього унікального книжного проекту – про поетів, імена яких пов’язані з нашою областю.

За матеріалами Сумської ОДА, UA:Суми.

Соціальні мережі
bottom of page