top of page

Книжкова палата України відзначає 100-річний ювілей


Книжкова палата України

Книжковій палаті, яка зберігає Державний архів друку з 1917 року і до сьогодення, цього року виповнюється 100 років. Про це розповіла на прес-конференції в Укрінформі заступниця директора з наукової роботи Книжкової палати Галина Гуцол.

“Книжкова палата заснована у 1919 році. Але не на пустому місці, а на базі Архівно-бібліотечного фонду, який датується 1917 роком. Тому видання в нашому Державному архіві друку починаються саме з 1917 року”, – розповіла вона.

За словами Гуцол, фонд Державного архіву друку – єдиний у світі виокремлений фонд україніки, тобто видань, випущених виключно на території України. Його внесено до державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання. Фонд налічує понад 14,6 млн одиниць зберігання, з яких майже 11 млн становлять газети, а також 1,1 млн книг.

Крім того, у Фонд включено понад 400 тисяч інших періодичних видань, близько 2 млн текстових аркушевих видань, автореферати дисертацій, образотворчі, картографічні, нотні, електронні та інші видання.

Гуцол розповіла, що Книжкова палата з 2010 року намагається реалізувати проект з формування національного газетного фонду, який покликаний вирішити проблему звільнення фондосховищ від зайвих видань.

"Біблотеки зараз не будуються, якщо і будуються, то орієнтовані на сучасні технології, а фондосховища не будуються. І фондосховища біблотек, які зберігають одні й ті самі фонди, які, фактично, вже малозатребувані, переповнені. Так само, як і фондосховища Книжкової плати, що розраховані на 12 млн одиниць зберігання", – пояснила заступник директора.

Вона додала, що проект має також вирішити проблему неповних річних комплектів видань, відсутність єдиного електронного каталогу зведеного газетного фонду країни, оцифрування газетного фонду.

Гуцол наголосила, що необхідність збереження газетного фонду становить національний інтерес передусім тому, що по газетах різних періодів можна досліджувати різні періоди української історії. Це стосується і сучасних періодичних видань, які не зберігають оригінал-макети своїх видань.

Книжкова палата України була заснована 24 січня 1919 року і є центром державної бібліографії та архівного зберігання видань. Вона створює електронні національні бібіліографічні ресурси, що є складовою національного інформаційного фонду, державну бібліографічну реєстрацію всіх видів видань, випущених на території України, державну статистику про випуск книжкових видань, газет, про випуск періодичних та продовжених, крім газет, видань. Палата веде державну статистику друку, а також консультаційну роботу як з населенням, так і органами суду, прокуратури, СБУ тощо.

Книжкова палата має ексклюзивну ліцензію Консорціуму універсальної десяткової класифікації і здійснює єдиний в Україні переклад з англомовного еталону і підтримку універсальної десяткової класифікації українською мовою.

Джерело: "Буквоїд"

Соціальні мережі
bottom of page