top of page

До 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша на Сумщині відкрили пам'ятник письменнику


Пантелеймон Куліш ювілей Шостка

7 серпня у смт Вороніж Шосткинського району, з нагоди 200-ї річниці від дня народження видатного письменника, мовознавця, фольклориста та перекладача Пантелеймона Куліша відбулось відкриття пам'ятника славетному земляку.

У заході взяли участь народний депутат України Ігор Молоток,головний спеціаліст управління культури Сумської обласної державної адміністрації Тетяна Коршак, голова Шосткинської районної державної адміністрації Віктор Ждаміров, голова Шосткинської районної ради Віктор Долиняк, голова Сумського земляцтва у м. Київ Іван Рішняк.

Як повідомляє Шосткинська райдержадміністрація, реалізація проекту будівництва майданчика для постаменту і його виготовлення стала можливою за сприяння всіх органів влади державного, обласного та районного рівнів. Загалом з бюджету району на це було спрямовано 700 000 гривеь.

У вітальному слові до присутніх голова Шосткинської районної державної адміністрації Віктор Ждаміров зауважив: «Я вдячний всім, хто щороку долучається до відзначення річниці народження земляка, й хто цього року підтрімав ідею будівництва пам'ятника. Завдяки всім вам пророчі слова Куліша збудуться «... .не забудеш мене, поки віку твого, моя нене Вкраїно. Поки мова твоя голосна у піснях, як срібло дзвенить».

Віктор Долиняк, голова Шосткинської районної ради, побажав, щоб життєвий подвиг Куліша, його любов до України були для сучасників джерелом нових сил, впевненості в своїй правоті, викликали бажання присвятити своє життя високим ідеалам, як присвятив його великий земляк.

Іван Рішняк, голова громадської організації «Сумське земляцтво» в м.Києві,звернувся зі словами: «Хочу низько вклонитись землі, яка народила цю постать. Дякую, всім хто долучівся ділом до створення цього феноменального пам'ятника».

Фігуру П. Куліша в юні роки з каменю зробив Володимир Лозовий - молодий скульптор з Києва. Він зауважив, що скульптура зображає юні роки Пантелеймона Олександрович не випадково, адже саме в цей час починаються его правильні стремління, задачі та ідеї, способи йти до мети. Книга в руках митця - символ того, що він обрав для себе науку та знання.

Джерело: Шостка.INFO

Соціальні мережі
bottom of page