top of page

PEN Ukraine уклав перший літературний ТОП-100


В онлайн-журналі The Ukrainians з’явився масштабний спецпроект “Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою”. Перший літературний ТОП-100, покликаний розповісти українцям і світу про найважливіші літературні твори, написані українською мовою, уклали члени Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубу.

100 творів, які ввійшли до фінального списку, обиралися із майже 300 позицій, запропонованих членами ПЕН. До списку входять твори, які збагатили українську та світову літературу, відзначаються особливим авторським стилем, запропонували нові ідеї та смисли, вплинули на розвиток української мови та становлення України. Окрім того особливостями цього ТОПу є те, що до нього увійшли лише твори, написані українською мовою у XVIII-ХХІ століттях, і що у ньому представлені поезія, проза, драматургія, есеїстика й мемуари, але до нього не входять наукові видання. Ще одна важлива деталь – кожен автор представлений лише одним твором.

Укладачі списку наголошують, що він не є каноном української літератури, оскільки у ньому не відображений великий пласт давньої літератури, а також твори іншими мовами, які є важливою складовою української літератури.

Джерело: "Літакцент"

Соціальні мережі
bottom of page