top of page

Нобелівську премію з літератури присудили письменниці українського походження


Сьогодні, 10 жовтня, оголосили лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 та 2019 роки. Ними стали польська письменниця українського походження Ольга Токарчук та австрійський письменник Петер Гандке.

Ольга Токарчук народилася в Сулехові (Польща) в родині вчителів. Сьогодні письменниця живе у Вроцлаві. Її батько був шкільним бібліотекарем. У бібліотеці вона читала майже все, до чого мала доступ, і саме тут вона розвинула свій літературний апетит. Після вивчення психології у Варшавському університеті вона дебютувала як художник-фантаст 1993 року з книгою «Podróz ludzi Księgi» («Мандрівки людей книги»).

Найбільшим досі успіхом Токарчук став виданий у 1996 році роман «Prawiek i inne czasy» («Правік та інші часи»). Роман є прекрасним прикладом нової польської літератури після 1989 року, письменниця продемонструвала чудовий дар фантазії та високий рівень художньої витонченості. Дотепер великим опусом Токарчук є вражаючий історичний роман «Księgi Jakubowe» 2014 року («Яківни писання»). Для написання цього роману письменниця присвятила кілька років історичним дослідженням архівів та бібліотек.

Петер Гандке народився в селі Ґріффен, розташованому в регіоні Каринтія на півдні Австрії. Мати майбутнього письменника Марія була каринтійською словенкою. Він вивчав право в університеті в Граці, але через кілька років покинув університет, щоб присвятити себе літературній діяльності.припинив навчання. 1966 року був опублікований його дебютний роман «Die Hornissen» («Шершні»). Того ж року відбулася прем’єра його п’єси «Publikumsbeschimpfung» («Наруга над публікою»). Так за кілька місяців Петер Гандке став своєрідною поп-зіркою німецькомовної літературної сцени.

Більше п’ятдесяти років потому, підготувавши велику кількість творів у різних жанрах, він зарекомендував себе як один із найвпливовіших письменників Європи після Другої світової війни. Його бібліографія містить романи, нариси, зошити, драматичні твори та сценарії.

Нобелівську премію з літератури присуджують «людині, яка створила в полі літератури найбільш визначні твори ідеалістичного напрямку», з 1901 року. Нобелівські премії за 2019 рік у галузі медицини, фізики та хімії вже були присуджені.

Джерело: "Літакцент"

Соціальні мережі
bottom of page