top of page

Конкурс художнього репортажу «Самовидець» приймає роботи до 25 січня


конкурс видавництво

25 січня 2020 року – останній день прийому конкурсних репортажів восьмого «Самовидця». Тема конкурсу — «Як ми змінюємось».

Тема восьмого «Самовидця» — на перший погляд досить проста і зрозуміла. Як ми змінюємось? Що змінює нас, а що змінюємо ми, як і на що ми впливаємо? Але так само ця тема є викликом для репортажистів: вона дає можливість описати явища і процеси, які сьогодні відбувається з кожним із нас і з людством загалом. Хто і що є рушієм змін? Чи впливаємо ми на щось і що може змінити одна людина? Чи завжди варто прагнути змін і чи кожен їх потребує? Тут є місце для будь-яких тем і героїв: наука, культура, історія, освіта, війна, різні особисті досвіди.

Це можуть бути історії окремих людей, чиї життя, сприйняття світу і себе змінили певні події – глобальні, історичні або ж приватні, особисті. Це можуть бути історії цілих суспільств чи народів, і тут доречними будуть репортажі-реконструкції, зокрема й історичні. Розповіді про, тих хто змінює, і тих, хто опирається змінам, тих, хто прагнув змін, але зазнав поразки, і тих, хто їх уникав, але потрапив у епіцентр подій.

«Особисто мені дуже хотілося б побачити глибокі репортажі на культурну тематику, не подієві, а репортажі-зрізи, репортажі-явища. Як читачці мені не вистачає також художніх репортажів про науку. Так само чекаю хороших репортажів і про війну. З кожним роком учасники надсилають все сильніші тексти про Донбас: це вже не репортажі з лінії бойових дій, а репортажі, у яких автори осмислюють тему війни і її вплив на кожного з нас, ті зміни, які вона несе сьогодні і які ми відчуватимемо й через роки», – говорить кураторка «Самовидця» Марія Семенченко.

Готові тексти надсилайте до 25 січня 2020 року включно на адресу: samovydets@gmail.com.

Результати конкурсу буде оголошено в березні 2020 року.

До розгляду приймаються раніше не публіковані художні репортажі українською мовою.

  • Автор повинен розуміти особливості жанру художнього репортажу.

  • Автор повинен спиратися на власний досвід.

  • Автор має добре знати тему, орієнтуватися в інших текстах, написаних на вибрану тематику, прагнути об’єктивності.

  • Важливим елементом є влучні описи та живі діалоги з героями вибраної теми. Оповідь має бути не сухою газетною, а саме художньою.

Обсяг репортажу – до 40 000 знаків.

Нагороди: І місце – 10 000 грн., ІІ місце – 7 000 грн., ІІІ місце – 5 000 грн.

Десять найкращих репортажів увійдуть в альманах «Veni, Vidi, Scripsi», а переможець конкурсу отримає право видати свою книжку репортажів у видавництві «Темпора».

Члени журі: Олег Криштопа, Марія Титаренко, Андрій Бондар.

За підсумками минулих конкурсів було видано п’ять альманахів найкращих репортажів: «Світ у масштабі українського репортажу», «Де, як і чому працюють українці», «Історія наживо», «Війна. Життя de facto» та «Чому я звідси ніколи не поїду», «Покоління вільних». Вийшли друком книги лауреатів конкурсу: Олега Криштопи «Україна. Масштаб 1:1», Дениса Казанського «Чорна лихоманка: нелегальний видобуток вугілля на Донбасі», Єлізавети Гончарової «Десь поруч війна» та «(Не)воля», Павла Стеха «Над прірвою в іржі».

Координаторка конкурсу: Марія Семенченко

Телефон для довідок: 068 494 74 56

www.facebook.com/samovydets/

Соціальні мережі
bottom of page