top of page

У Конотопі презентують книгу про загиблих на Донбасі героїв-земляків


герої АТО книга Конотоп

Збирали матеріал для видання «Конотопська небесна чота» старшокласники разом із науковцями місцевого краєзнавчого музею та Національного музею Революції Гідності, повідомляє "Суспільне UA".

Ігор Лисий – професійний журналіст, викладає історію у селі Салтикове, що під Конотопом на Сумщині, й веде гурток «Юних журналістів-краєзнавців». Він є куратором проєкту. Розповів, що з деякими героями книги був знайомий особисто.

"Про різних людей написана різна кількість матеріалу. Ми, коли починали роботу, задум був таким, що люди різні за віком, за фахом, дехто пішов добровольцем, декого мобілізували, дехто геройськи загинув у бою, дехто поза бойових умов пішов із життя, - вирішили взагалі не акцентувати на цьому увагу, а показати просто живих людей, живих українців, які у важку для країни хвилину взяли до рук зброю і не повернулися додому. Дуже болючий факт, що мало людей пішло з життя в бойових умовах. Дуже багато втрат у нас небойових. З різних причин, але - оце гірчить найбільше - написали про 16, реально загинули – четверо чи п’ятеро», - говорить керівник гуртку «Юні журналісти-краєзнавці» Ігор Лисий.

На створення книги надихнула робота сумських журналістів, які видали серію збірок про загиблих на сході воїнів під назвою «Героям слава. Книга пам’яті героїв АТО» (виходили у "Видавничому будинку "Еллада" в різні роки). Катерина Попок – одна з авторок видання, нині навчається у Сумському вищому училищі мистецтв і культури на скрипальку. Збирала матеріали про загиблих Михайла Козлова, Валентина Нечвидюка та Миколу Брисюка.

«Ми заздалегідь підготували питання, дуже обережно, щоб не зашкодити. Записували на диктофон, а потім усе прослуховували і писали. Я рада, що книга вийшла, що хтось її прочитає, дізнається про героїв Конотопа та району. Треба, щоб люди знали, що є такі герої, які захищають Україну», - говорить співавторка книги Катерина Попок.

Як повідомила начальниця відділу у справах молоді та спорту Конотопської міської ради Ольга Качура, видавництво книги відбулося в рамках реалізації проєкту «Пам'ятаємо героїв», за фінансування виконавчого комітету Конотопської міської ради.

Працювали над проєктом понад рік. Книга вийде накладом 241 примірник. Її презентація відбудеться 31 січня у конотопському кінотеатрі "Мир".

Нагадаємо, серія видань «Героям слава. Книга пам'яті героїв АТО» і «Герої АТО. Сумський район» побачили світ у «Видавничому будинку «Еллада» протягом останніх п'яти років. До книг увійшли історії про бійців із Сумщини, хто захищали територіальну цілісність і незалежність України під час збройного конфлікту на сході нашої держави.

Соціальні мережі
bottom of page