top of page

Обрано переможців конкурсу літературних рецензій «Читай-пиши»


Благодійний фонд Сергія Жадана у співпраці з Українським інститутом книги та BaraBooka оголосили переможців конкурсу відгуків на книги українських письменників «Читай-пиши».

Участь у творчому змаганні брали школярі (10–17 років) Донецької, Луганської та Харківської областей. Окрім текстових відгуків, цього року можна було надіслати також рецензію у форматі відеоблогу.

Переможців визначали у двох вікових категоріях (10–13 і 14–17 років). Номінацій було так само дві: текстовий та відеовідгук.

Власне, головні призи здобули Федір Клименко (10 років) із міста Селидове Донецької області, Артем Микосянчик (17 років) із села Роздольне Луганської області, Марія Печенізька-Ткачова (13 років) із Харкова та Анна Гуменюк (15 років) із Маріуполя.

З-поміж тем, над якими працювали переможці: війна на рідній землі, смерть і підліткове самогубство, дружба й любов у соціальних мережах та реальному житті, булінґ, знущання і соціальна нерівність. Серед авторів, яких рецензували юні критики, лідирують Сергій Жадан, Сашко Дерманський, Іван Андрусяк, Мар’яна і Тарас Прохаськи, Любко Дереш.

«Цього року ми отримали 237 текстових та 65 відеорецензій, – розповіла Ірина Куніцина, голова БФ Сергія Жадана. – Попри активну промоційну кампанію, це трохи менше, ніж минулого року і ніж ми очікували. За відгуками вчительства та батьків це через те, що і дорослі, і школярі мусили призвичаїтися до дистанційного навчання, яке вимагає більше часу, ніж у звичайному шкільному режимі. Крім того, для багатьох юних авторів важливим у написанні робіт є контакт із викладачами, пряме обговорення. Тож ми особливо вдячні тим, хто все ж таки знайшов час та сили це зробити, і батькам та вчителям, які підтримали своїх дітей».

Письменник та співорганізатор конкурсу Сергій Жадан зауважив: «Я хотів би величезну подяку висловити нашим вчителям. Не забуваємо про те, що шкільна програма – це важливо, але, мабуть, найважливіше – це постать учителя, його любов до книги, літератури, здатність передати зацікавленість до книги своїм учням. Наші поїздки школами Луганської та Донецької областей у межах туру #ЧитайПиши дають фантастичну можливість познайомитися з освітянами. Ми спілкуємося кожен рік із учителями й учительками районних центрів та сіл, тими, хто працює на лінії фронту і в цих важких умовах шукає нові книги, слідкує за тим, що відбувається в освітній системі, залучає учнів до різних конкурсів. Це величезне подвижництво. Завдяки роботі цих людей те, що ми побачили на конкурсі, – це серйозний творчий погляд та рефлексії учнів. Ми побачили справжню дитячу емоцію та роботу».

Цьогорічних переможців конкурсу літературних рецензій «Читай-пиши» мали нагородити на «Книжковому Арсеналі», але оскільки його перенесено на наступний рік, організатори вирішили подарувати після завершення карантину дітям-критикам поїздку до Києва. Крім того, тріумфатори отримали на згадку планшети (за перші місця), фотокамери (другі-треті місця), а також книги. Водночас кращі текстові роботи учасників будуть надруковані на сторінках журналу «Однокласник».

Джерело: «Буквоїд»

Соціальні мережі
bottom of page