top of page

На Херсонщині відновлять музей-садибу класика українського гумору Остапа Вишні


У Херсонській області розпочинаються роботи з відбудови музею-садиби Остапа Вишні у селі Кринки – напівзруйновану споруду перенесуть на інше місце та відреставрують, максимально зберігши.

Будинок у Кринках, у якому зупинявся для відпочинку знаний письменник – уродженець Сумщини Остап Вишня, уже мав статус музейного об’єкта, однак він не ремонтувався понад два десятиліття. Крім того, дім розташований на території, що зараз перебуває у віданні Міністерства оборони, отож-бо доступ до нього ускладнений. Тому й визріла думка перенести споруду на іншу ділянку.

Власне, мова йде про переміщення історико-культурного об’єкта на відстань майже 500 метрів. Буде облаштовано й територію навколо садиби. Закінчити роботи планується в жовтні.

На Херсонщині щиро сподіваються, що відновлений музей наповниться цікавими матеріалами, експонатами, будуть розроблені туристичні маршрути, відбуватимуться тематичні читання.

Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко) народився 13 листопада 1889 року на хуторі Чечва біля містечка Грунь на Полтавщині (тепер Охтирський район Сумської області). Літературна спадщина Вишні – це насамперед тисячі гуморесок у щоденній пресі на всі теми дня. Усмішки, або «реп’яшки» – так назвав їх сам автор. На вимогу читачів твори Вишні видавали окремими збірками. До початку 1930 року наклад його книжок досягав 2 мільйонів примірників – нечувана на той час цифра. У Кринках знаний гуморист любив рибалити й полювати. Відомий його вислів: «Хто в Крим, а я – у Кринки». Помер Остап Вишня у 1956 році.

За даними «Укрінформ»

Соціальні мережі
bottom of page