top of page

Колсон Вайтхед здобув Літературну премію Бібліотеки Конгресу


Американський письменник Колсон Вайтхед отримав цьогорічну Літературну премію Бібліотеки Конгресу (Library of Congress Prize for American Fiction). Його обрали із понад 60 номінантів, серед яких були письменники й літературознавці з усього світу. У свої 50 років Вайтхед став наймолодшим автором, що удостоївся цієї нагороди.

Щорічна премія, яка вручається Бібліотекою Конгресу за американську художню літературу, – одна з найпрестижніших відзнак у США. Її присуджують за сукупні досягнення в літературі автору, «твори якого відзначаються не лише майстерністю написання, а й оригінальною фантазією».

«Роботи Колсона Вайтхеда наповнені співчуттям до людей, які борються з життєвими труднощами та потрапляють у ситуації, що загрожують їхньому життю, – зауважила представниця Library of Congress Карла Хейден. – У своїх романах він розширив сферу історичних подій, перетворивши їх на метафори сучасного світу».

Церемонія вручення нагороди відбудеться онлайн під час Національного фестивалю книги, який запланований на 25–27 вересня.

Колсон Вайтхед – уродженець Нью-Йорка. Він є автором семи романів та двох науково-популярних творів. У 2019 році часопис Time назвав його «американським казкарем», а у 2016 році Вайтхед виграв медаль «Карнегі» за роман «Підземна залізниця». За нього ж він отримав і свою першу Пулітцерівську премію.

«Підземна залізниця» вийшла українською мовою у 2017 році. Прикметно також, що торік Барак Обама включив цей роман до переліку найцікавіших книжок, які він прочитав.

Джерело: «Читомо»

Соціальні мережі
bottom of page