top of page

Про поета Грицька Чубая знімають документальний телефільм


Компанія «Фільм Плюс» за підтримки Українського культурного фонду (УКФ) почала виробництво телевізійної документальної стрічки «Чубай. Говорити знову».

Телепроєкт буде створений у декораціях майстерні-підвалу Грицька Чубая на львівській Погулянці. Дійовими особами стануть його друзі й родичі, серед яких: Валерій Шаленко, Орест Яворський, Микола Рябчук, Юрко Винничук, Тарас Чубай, Соломія Чубай та інші.

«Відеопроєкція розсуне стіни майстерні та перенесе глядача у 70-ті роки минулого століття, і вони разом із Сергієм Жаданом (ведучим проєкту) згадають своє та його життя. Мета фільму – створити образ поета і проаналізувати конфлікт митця із тоталітарним режимом в українському вимірі з відстані часу», – йдеться в описі майбутнього телепроєкту.

Режисером та продюсером стрічки став Михайло Крупієвський. Він зазначив, що рік тому до нього приїхала Соломія Чубай, багато розповідала про батька. Тоді й виникла ідея стрічки.

«Насправді, щоб розкрити образ Грицька Чубая, треба робити художній фільм, тому що, на жаль, матеріалів для документального не так багато. Отож спочатку я почав думати над сценарієм художньої стрічки. Але коли побачив, що в УКФ є лот на телефільм, ми розробили проєкт, щоб зібрати всі інтерв’ю, всю інформацію, яка є сьогодні. І правильно зробили, адже люди, які були свідками, відходять, їх стає все менше. Тому зараз ми робимо цей проєкт, який здебільшого базується на інтерв’ю людей, які його знали особисто. Цей телевізійний фільм ми робимо для того, щоб розповісти послідовність життя Чубая саме у Львові, його львівський період», – поділився режисер.

За його словами, зараз команда проводить своєрідне рекогностування: зустрічається з людьми, оглядає локації. На серпень планують зйомки: зніматимуть інтерв’ю, робитимуть декорацію майстерні, в якій показуватимуть фрагменти з життя поета та його творчості у театральний спосіб.

Прем’єра фільму відбудеться у січні 2021 року, орієнтовно – в день народження Грицька Чубая, 23 січня. Спершу стрічка транслюватиметься на ТБ, а з часом з’явиться й у вільному доступі.

Джерело: «Читомо»

Соціальні мережі
bottom of page