top of page

«Чорна книга» – зібрання свідчень про Голокост – доступна українському читачеві


«Чорна книга» була написана ще в 1947 році, однак через антисемітську кампанію в СРСР її довгий час не публікували. Нещодавно зібрання свідчень про голокост вийшло друком в українському перекладі.

Єврейський антифашистський комітет збирав спогади очевидців катастрофи упродовж ІІ Світової війни та в повоєнні роки. Однак збірка тоді так і не була надрукована. Уперше її видали в Єрусалимі в 1980 році на базі матеріалів, які дочка Іллі Еренбурга (одного з упорядників книги) Ірина знайшла в особистому архіві батька.

Українська версія з’явилася за сприяння Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». В її основу покладене єрусалимське видання 1980 року, що супроводжується новими детальними примітками. Це перше україномовне видання одного з перших зібрань свідчень про Голокост у Східній Європі.

У «Чорній книзі» йдеться про злочинне повсюдне знищення євреїв німецько-фашистськими загарбниками у тимчасово окупованих районах Радянського Союзу та таборах Польщі. Вона розповідає про людські страждання і людяність, зраду та вірність, відчай і хоробрість.

«Це був перший проєкт, який одразу після війни документував злочини нацистів проти євреїв на території Радянського Союзу. І він містить важливі факти про ці події. Окрім того, поява такої книги – важлива віха на шляху осмислення трагедії й розповсюдження знання не тільки про факти, а й про сприйняття трагедії її сучасниками», – зазначив директор видавничих проєктів Фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» Олег Шовенко.

Він також наголосив, що головний розділ книги стосується України, бо саме на території нашої держави було знищено значну частину євреїв Радянського Союзу.

Джерело: «ТСН»

Соціальні мережі
bottom of page