top of page

Вийшла друком книга про українських в’язнів нацистського концтабору Маутгаузен


За підтримки Українського інституту національної пам’яті світ побачила книга «В’язні з України в концтаборі Маутгаузен: історія та пам’ять». Це найґрунтовніше дослідження присвячене українським невільникам одного з найстрашніших нацистських концентраційних таборів.

«Надзвичайна книга, яка повертає пам’ять про понад 20 тисяч вихідців з України в цьому таборі: їхнє життя і побут, стратегії виживання і спротив, повстання радянських офіцерів і «Мюльфіртельське полювання на зайців» та багато іншого», – розповів начальник наукового управління Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін.

Упорядниками видання стали докторантка Інституту сучасної історії Віденського університету Руслана Берндл, австрійський історик, автор двох монографій про Маутгаузен, доктор Маттіас Кальтенбруннер та кандидатка історичних наук, співробітниця Інституту історії НАН Тетяна Пастушенко.

Основний зміст книги формують інтерв’ю з колишніми в’язнями, записані спеціально для цього видання, а також розвідки, підготовлені в межах різних дослідницьких проєктів, зокрема під час роботи в архіві Меморіального музею концтабору Маутгаузен. Публікуються також біографії військовополонених, які реконструювали їхні рідні.

Соціальні мережі
bottom of page