top of page

У Львові знімають фільм про дисидентів


У Львові розпочали роботу над стрічкою про українських дисидентів Ірину Стасів-Калинець, Святослава Караванського та Миколу Руденка. Зйомки стартували в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Проєкт реалізує Український інститут національної пам’яті та інтернет-видання «Історична правда». Усі сцени збираються відзняти до кінця серпня 2020 року.

Фільм створюють із нагоди 100-річчя від дня народження Святослава Караванського та Миколи Руденка, а також 80-ліття з часу появи на світ Ірини Стасів-Калинець. Герої стрічки є представниками дисидентського руху – вихідцями з різних регіонів України: Львова, Одеси та селища Юр’ївка на Донбасі.

Зазначимо, що Ірина-Стасів Калинець (6 грудня 1940 – 31 липня 2012) – відома письменниця, шестидесятниця, дисидентка-правозахисниця. Під час другої хвилі брежнєвських репресій проти діячів української культури вона стала на їхній захист. За це в 1972 році була ув’язнена та засуджена до шести років таборів і трьох років заслання.

Святослав Караванський (24 грудня 1920 – 17 грудня 2016) – мовознавець. Був у підпіллі ОУН, за що понад 30 років провів у радянських концтаборах. Відомий тим, що уклав перший словник українських рим, який поширювався через самвидав. Виступав за дубляж фільмів українською мовою. В 1965 році, занепокоєний посиленням русифікації у навчальних закладах, написав статтю «Про одну політичну помилку». Це стало підставою знову відправити дисидента у табори.

Микола Руденко (19 грудня 1920 – 1 квітня 2004) – письменник, політв’язень. 9 листопада 1976 року в квартирі Андрія Сахарова у Москві провів пресконференцію для іноземних журналістів, на якій оголосив про створення Української Гельсінської групи. Це була перша легальна правозахисна організація в радянській Україні, яка боролася з порушенням прав людини і відіграла одну з ключових ролей у відновленні незалежності.

Соціальні мережі
bottom of page