top of page

Вийде друком «Нарбутівський збірник»


Знаний у колі мистецтвознавців «Нарбутівський збірник», про який відомо, що його надрукували в 1933 році й одразу ж знищили в друкарні, бо на той час були арештовані майже всі автори, а дехто й розстріляний, все ж таки побачить світ.

Упорядник видання – доктор історичних наук, мистецтвознавець Сергій Білокінь, який кілька десятиліть досліджував життя та творчість геніального Нарбута і в бібліотеці якого зберігається той єдиний, дивом уцілілий екземпляр «Нарбутівського збірника», за яким реконструюється видання 1933 року.

Георгій Нарбут – видатний «рицар графіки без страху й докору», що зробив кар’єру в Петербурзі й повернувся до Києва після революції будувати українську культуру. Його називають новатором книжкового дизайну, він є автором української «Абетки» (на жаль, створив лише частину літер), грошей, герба та інших державних знаків.

Про його роль у національній історії красномовно висловився мистецтвознавець Павло Ковжун: «Нарбут нас ґрафічно «українізував» – українська ґрафіка Нарбута рішучо одмежувала нас від чужих ґрафічних впливів, виробила смак і оцінку та точне означення того, що ми називаємо сучасною українською ґрафікою. Це ж Нарбут увів нам українську ґрафіку в наш портфель через український банкнот, Нарбут рушив нам лист українською почтовою маркою, Нарбут спиняв наше око на українських друках і книжках, відштовхуючи нас від усього чужого, денаціоналізуючого».

Збірник має вийти в жовтні 2020 року. Він є складовою майстабного проєкту Нарбут ХХІ. Крім власне видання, готується також онлайн-виставка «Образний світ Георгія Нарбута й створення українського бренду» (кураторка – Мирослава Мудрак із США), а ще англомовний каталог і міжнародний конкурс плакатів «На перетині всіх протилежностей», результати якого теж будуть зібрані в онлайн-експозицію. Виставку й каталог презентуватимуть в Українському інституті модерного мистецтва в Чикаго.

Джерело: «ЛітАкцент»

Соціальні мережі
bottom of page