top of page

Премія імені Джеймса Мейса-2020 назвала переможця


У Києві відбулася 13-а церемонія вручення премії імені Джеймса Мейса, що присуджується в галузі публіцистики. Відзнака цьогоріч дісталася Дмитру Десятерику – оглядачу газети «День».


«Джеймс Мейс зробив немало – принаймні для нас, українців. Адже він належить до поодиноких дослідників, які порушили на Заході питання українського Голодомору 1932–1933 рр. і, спираючись на численні документи та свідчення, показав, що це був геноцид. Зробити таке було непросто. Адже і тоді, і тепер є намагання політиків, а також різних дослідників, що керуються часто кон’юнктурою, заперечувати геноцидний характер цієї трагедії. Це стосується не лише Росії й деяких інших країн. Немало таких політиків і дослідників можна знайти в країнах Заходу. Тому спадщина Мейса й далі лишається актуальною», – переконаний доктор філософських наук, професор, публіцист, лауреат премії імені Джеймса Мейса-2013 Петро Кралюк.


Нагадаємо, премія імені Джеймса Мейса за громадянську позицію в галузі публіцистики була заснована за ініціативи головного редактора «Дня» Лариси Івшиної 2008 року і за цей час стала дуже вагомою відзнакою, що вручається щорічно в меморіальні дні пам’яті Голодомору українського народу 1932–1933 рр.


Як наголосила Лариса Івшина, пам’ять такої постаті, як Джеймс Мейс, не можна увічнювати інакше, як живою справою. «Ця премія відзначається особливою репутаційною якістю», – наголосила вона.


Солідне грошове наповнення відзнаки (а це 25 тисяч гривень) уже не вперше забезпечив Фонд сприяння ініціативам газети «День».


Соціальні мережі
bottom of page