top of page

У Львові зникли більше 90 стародруків: опубліковано перелік


Стародруки Львів галерея

Безпрецедентний скандал трапився у Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького. Ідеться про пропажу кириличних видань XVII – XVIІІ століть (95 стародруків та 2 рукописи). Втрату на можливо декілька мільйонів доларів виявили на початку січня 2017-го під час інвентаризації у галереї загалом і у Музеї мистецтва давньої української книги, який є відділом ЛНГМ, зокрема, про що генеральний директор галереї Тарас Возняк повідомив правоохоронні органи та Міністерство культури.

У львівському інтернет-виданні «Варіанти» оприлюднений список стародруків, яких недорахувалися у галереї. За словами Тараса Возняка, перевіряли поки лише кириличну частину колекції, проте він уже назвав пропажу найбільшою в історії незалежної України.

Музей книги на певний час буде закрито для відвідувачів, а ті наукові співробітники, що мали безпосередню дотичність до фондів, відсторонені від роботи. Також вилучено інвентарні книги та ключі від фондосховища.

Колишня директорка Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька (2012-2016 рр.), донька Бориса Возницького, який очолював ЛГМ попередні 50 років, заявила, що вважає інформацію про зникнення стародруків «нападом на добре ім’я Бориса Григоровича Возницького та частково на мене». Разінкова-Возницька вимагає на час розслідування відсторонити від посади Тараса Возняка, який очолив ЛГМ 15 вересня 2016 року і відразу ж ініціював інвентаризацію музейних фондів. Також вона розповіла, що влітку 2016 року силами співробітників музею було проведено інвентаризацію, яка жодної пропажі не виявила. Утім під актом про перевірку підпису Лариси Возницької нема. Міністерство культури України висловило стурбованість пропажею стародруків із Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Проте у міністерстві вважають, що до завершення повної звірки фондів робити висновки про відсутність музейних предметів передчасно.

«Метою звірення наявності предметів з фондово-обліковою документацією музею є контроль за станом ведення основних облікових документів та встановлення відповідності фактичної наявності предметів, ідентифікуючих ознак та стану їх збереженості даним основних облікових документів. На сьогодні Львівською національною галереєю мистецтв імені Б. Г. Возницького повне звірення не завершено», – йдеться у повідомленні міністерства.

Також міністерство працює над створенням робочої групи для надання методичної допомоги Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького, матеріали щодо проведення звірення ЛНГМ має подати до 1 березня 2017 року.

Джерело: "ЛітАкцент"

Соціальні мережі
bottom of page