top of page

"Українська хвиля" - творче джерело мистецького життя Глухівщини


Сумы Глухов Эллада издательство альманах

Літературно-мистецьке об'єднання "Українська хвиля" в місті Глухові Сумської області започаткувало своє існування у 2007 році з моменту виходу в світ першого випуску літературно-мистецького альманаху "Українська хвиля". В 2016 році у "Видавничому будинку "Еллада" побачив світ вже шостий випуск "Української хвилі".

Учасники сучасного літературно-мистецького об'єднання "Українська хвиля" з гордістю вважають себе нащадками Літературної федерації Глухівщини "Вперед", яка існувала на початку ХХ століття.

Зараз Глухівська творча інтелігенція згуртувалася навколо члена Національної спілки письменників України Петра Товстухи, завдяки зусиллям якого сторінки "Української хвилі" об'єднали не лише поетів, письменників і дослідників нашого краю, а й привернули увагу митців і літераторів усієї України.

«Ми давно і плідно співпрацюємо з авторами альманаху «Українська хвиля», і попередні п’ять випусків видання були присвячені історії України, боротьбі за незалежність, матеріалам з краєзнавства та усної народної творчості, - розповідає Інна Щербина, директор «Видавничого будинку «Еллада». – Петро Володимирович Товстуха – глибоко шанована нами людина, він є фундатором і упорядником альманаху «Українська хвиля». Це талановитий письменник, чиї книги різножанрових творів «В очі й позаочі», «Круговерть» та інші також виходили у нашому видавництві. Петро Володимирович - людина надзвичайної енергії та щирої української душі, він може об’єднувати зовсім різних людей, які стають його однодумцями, і надихати їх на нові творчі здобутки».

Для альманаху "Українська хвиля" свого часу надала підбірку віршів Герой України, народна артистка СРСР та народна артистка України Ада Роговцева, поділилися своїм творчим доробком голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський, члени Національної спілки письменників України Гриць Гайовий і Григорій Єлишевич, народний артист України Валентин Бурий. "Українська хвиля" продовжує розширювати коло авторів та географію представництва. До митців Глухова приєдналися письменники із Путивля та Шостки (Анатолій Луговський, Віктор Терлецький, Прасковія Картофілова).

Члени літературно-мистецького об'єднання Глухівщини переконані, що "Українська хвиля" поширюється Україною, ламаючи кригу холодного замовчування міста й ролі Глухова в історії та культурі нашої країни.

"Глухівщина – земля, якою ходив Божий пророк – Тарас Шевченко; земля, на якій народився автор найґрунтовнішого українського правописного кодексу Олексій Павловський («Граматика малороссийского наречия», 1818 р.); край, де в стінах учительського інституту сформувалося освітнє підґрунтя письменника, філософа й кінорежисера Олександра Довженка. Про багатьох і багатьох можна сказати: «На Глухівщині відчули вони поклик до творчості; наш край надихнув їх сюжетами та образами; глухівське небо просвітило й зігріло душі шукачів вічного і прекрасного», - розповідають учасники "Української хвилі".

Кожна нація, шануючи себе, оберігає і плекає свою Мову й Пам’ять. Глухівське літературно-мистецьке об’єднання «Українська хвиля» докладає і своїх зусиль до справи розвитку та поширення української мови та збереження пам’яті про історію рідного краю.

За матеріалами "Української хвилі"

Соціальні мережі
bottom of page