top of page

Шевченківський комітет оголосив переможців найвищої мистецької премії України


Стали відомі лауреати найпрестижнішої в Україні нагороди за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва - Шевченківської премії.

20 лютого 23 члени комітету визначили переможців серед 13 робіт, які були допущені до третього туру у чотирьох номінаціях:

- Література, публіцистика, журналістика - премію отримав Іван Малкович за книгу поезій Подорожник з новими віршами;

- Музичне мистецтво - лауреаткою стала Богдана Фроляк (Симфонія-Реквієм Праведная душе…, хорова кантата Цвіт, музичний твір Присниться сон мені);

- Візуальні мистецтва - переміг Микола Малишко зі скульптурою Лінія;

- Кіномистецтво - нагороду здобув Степан Коваль за анімаційний серіал Моя Країна - Україна.

Зазначається, що всього у 2017 році на Шевченківську премію висувалося 46 робіт. Цього року вперше були залучені кваліфіковані експерти у кожній номінації, які не лише розглядали і рекомендували членам комітету кандидатури на здобуття Національної премії, а й отримали право самостійно висувати претендентів на премію.

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) є найпрестижнішою в країні державною творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Премію засновано 20 травня 1961 року в рік святкування 100-річчя з дня смерті Тараса Шевченка. Першими лауреатами Премії стали Павло Тичина, Олесь Гончар і Платон Майборода. У 1999 році Державна премія України імені Тараса Шевченка отримала статус національної.

За роки існування Шевченківської премії (протягом 1962-2015 рр.) її лауреатами стали 616 осіб та 10 колективів.

Джерело: "День"

Соціальні мережі
bottom of page