top of page

Від Середньовіччя до наших часів: величезні книги, що вражають

Виявляється, у світі є ось такі велетенські книги. Вони вражають своїми габаритами. Деякі з них, звісно, створені в Середні віки, коли люди мали інакший погляд на світ і книги зокрема.

Та захоплення гігантськими книгами триває донині. І деякі особливо амбітні ремісники сучасності прийняли виклик середньовічних майстрів, аби розсунути межі книжкової продукції до епічних масштабів.

Атлас Кленке

Географічний атлас Кленке є найважчою в світі книгою. Рукопис має висоту 1,75 м і 1,9 м в розвороті. Важить 320 кг: щоб підняти його, потрібно приблизно 6 людей. Зараз гігантський атлас зберігається в Британському музеї, а в 2010 році вперше був виставлений на загальний огляд.

Крім габаритів, атлас в собі містить старовинні детально виконані карти, всього їх налічується 39. За історичними даними, велетенська книга була дарунком голландського купця Йохансена Кленке королю Карлу II.

Кодекс Гігас

«Кодекс Гігас» (Codex Gigas) з грецької «gigas» означає «величезний» — один з найбільших рукописів, що збереглися до нашого часу, створений на початку XIII століття в монастирі чеського міста Подлажице. Манускрипт написаний латиною.

За легендою, «Codex Gigas» був створений ченцем з допомогою диявола. Чернець скоїв серйозний злочин і як покарання за свій гріх обіцяв настоятелю всього за одну ніч написати книгу про усі людські знання світу. Проте наступала вже північ і він зрозумів, що не встигне написати рукопис й продав душу дияволу в обмін на допомогу. Після написання книга містила 640 сторінок, проте до нашого часу збереглися тільки 624. Вага рукопису 75 кг, висота 915 см, ширина 508 см, товщина 22 см. В даний момент твір знаходиться в Королівській бібліотеці Швеції.

Атлас Земля

Книга-велетень «Земля» має розміри 1,83 на 2,74 м. Вперше гігантський том був представлений публіці на всесвітньовідомому книжковому ярмарку у Франкфурті. «Earth» випущена австралійським видавництвом Гордона Чірса під назвою Millennium House. У виданні вміщено географічні карти країн світу, а також колажі пам’яток, складені з професійних фотографій.

Джерело: Друг читача

Соціальні мережі
bottom of page