top of page

На Сумщині визначили переможців конкурсу дитячого читання "Книгоманія 2017"


Сумы конкурс чтение детское книгомания

Залучення дітей до книги та активного читання є одним із головних завдань конкурсу дитячого читання «Книгоманія», який вже 13 років поспіль проводиться в бібліотеках України. За його результатами, Сумщина неодноразово визнавалась найбільш читаючою областю України, повідомляє управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації.

У цьому році конкурс дитячого читання «Книгоманія 2017», що проводився за ініціативи Сумської обласної бібліотеки для дітей та за підтримки управління культури і туризму Сумської ОДА, зібрав близько 3500 дітей, читачів 271 бібліотеки Сумщини.

Напередодні першотравневих свят у Сумській обласній бібліотеці для дітей під гаслом «Читай і будь успішним!» відбувся заключний етап обласного туру Конкурсу, справжнє свято тих, хто любить книгу і читання. До бібліотеки цього дня завітали 32 юних книголюби з 12 районів і 5 міст обласного підпорядкування, переможці районних і міських турів Конкурсу, які змагалися за почесне звання «Найкращий читач Сумщини».

З привітальним словом до юних читачів звернулася начальник управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації Олена Мельник, яка акцентувала увагу присутніх на тому, що людина, яка вміє і любить читати – щаслива, бо навколо неї багато розумних і вірних друзів. І друзі ці – книги. Олена Петрівна наголосила на тому, що знання, отримані з книг в дитинстві, це вклад у майбутнє кожної дитини, розповіла про своє відношення до книги, переконала дітей-учасників у тому, що вони вже є переможцями, і побажала всім гарних вражень від конкурсу та участі в ньому.

Привітав дітей і голова Сумської організації Національної спілки письменників України Олександр Вертіль, голова журі Конкурсу, який наголосив на важливості книги, читання і бібліотеки в житті кожної людини і побажав всім успіхів і перемоги.

На учасників чекала конкурсна програма: бліц-запитання «Академія завзятих читачів», вікторина «Книжковий Всезнайко», інтелект-тести «Сумщина у книзі рекордів України або Слобожанські мандрівки» і розповідь про улюблену книжку або Book-симпатія «Моя улюблена книга». Всі учасники дуже цікаво розповідали про свої улюблені книги, але найбільш вразила своїм виступом і журі, і учасників заходу, конкурсантка з міста Конотоп, користувач центральної дитячої бібліотеки Катерина Дорошенко, яка отримала шалені оплески за презентацію книги-ювіляра цього року «Конотопська відьма» Г.Квітки-Основ’яненка. Любов до України, переживання за її долю, гордість за героїв АТО прозвучали у виступі Богдана Пирлика з Кролевецького району, який презентував книгу «Героям Слава» та зачитав свій лист, адресований учасникам операції на сході України, чим викликав особливі емоції у присутніх в залі.

Після конкурсної програми на юних конкурсантів чекав виступ учасників народного художнього колективу – театру юних «Шпаківня» Сумського палацу дітей та юнацтва, які подарували присутнім масу позитивних емоцій, розповідаючи гуморески і жартівливі вірші. Чудовий вірш Олени Пчілки «Дивна хатка» розповів і ведучий заходу, студент ІІІ курсу режисерського факультету Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д Бортнянського, Денис Шолік.

Також діти у супроводі фахівця бібліотеки здійснили пішохідний екскурс центральною частиною міста, відвідавши Альтанку, пам`ятники Т. Шевченку, Д. Харитоненку, Веселому сумчанину, М. Щепкіну тощо.

За результатами проведених конкурсів, журі, у складі якого були провідні фахівці Сумської обласної бібліотеки для дітей, заступник директора Буринської ЦБС по роботі з дітьми Баранова Валентина Луківна, завідувач дитячого відділу Лебединської районної бібліотеки Калініченко Марія Веніаминівна, дитяча письменниця Анна Коршунова, визначило двох переможців обласного туру конкурсу дитячого читання «Книгоманія 2017» і найкращих читачів Сумщини. Ними стали: учениця 6 класу Роменської спеціалізованої загальноосвітньої школи ім. П.І.Калнишевського № 1 Ремінець Надія (користувач Роменської центральної міської дитячої бібліотеки) та учень 7 класу Конотопської загальноосвітньої школи № 13 Лещенко Кирило (користувач Привокзальної сільської бібліотеки Конотопського району).

Володарі почесного титулу «Найкращий читач Сумщини – 2017» візьмуть участь у Фестивалі дитячого читання «Книгоманія», який проходитиме у червні цього року у Львові.

Всі учасники заходу отримали від управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації поліграфічну рекламну продукцію про Сумщину та від бібліотеки – грамоти, дипломи, книги, заохочувальні призи та «солодкий» сюрприз – торт у вигляді книги.

Соціальні мережі
bottom of page