top of page

Доля однієї з найстаріших книгарень світу лишається невизначеною


Книгарня знаходиться у хорватському місті Спліт — другому за величиною після столиці — Загреба. Спліт має багату, більш ніж 1700-річну історію.

Книгарня має назву «Morpurgo» («Морпурго»). Її двері вперше відчинилися в липні 1860 року на відомій центральній площі міста — Пьяці. Засновником книгарні, а також першим власником, був Від Морпурго (1838-1911) з відомої єврейської сім’ї. Він був одним з найвидатніших благодійників міста: видавець і публіцист, власник книгарні та бібліограф, репортер і просвітитель, промисловець і банкір, політик і діяч культури.

Родина Морпурго переїхала до Спліту на початку ХVIII ст. Батько Віда займався продажем книжок, його зацікавленість літературою вплинула на хлопчика — той почав читати у 4 роки. У 14 хлопець почав працювати в книгарні, яка належала його батьку і Петрі Саві. На той час це була дочірня компанія міланської фірми «Borroni e Scotti», що пізніше стала тією самою «Морпурго». Протягом наступних років Від подорожував з батьком в його робочих поїздках до Італії, де вони налагоджували торгівельні зв’язки з видавництвами. Саме завдяки цьому жителі Спліту мали можливість читати нові видання одночасно з усією Європою.

У 1859 Від Морпурго започаткував перший літературний журнал Спліту — «Annuario Dalmatico».

І, нарешті, у 1860 році, 22-річний молодий чоловік відкриває книгарню «Морпурго», якою керував наступні 50 років. Дуже скоро вона стає постійним місцем зустрічі інтелігенції.

Пізніше Від Морпурго став членом однієї з партій, а також активно підтримував і друкував, часом безкоштовно, молодих авторів. Крім того, він розвивав далі торгівельні зв’язки, отримуючи книги з Парижу, Брюсселю, Праги, Відня та інших європейських міст. В майбутньому кількість постачальників зростала, включаючи США, Іспанію, Нідерланди, Польщу та інші країни.

Після смерті Віда Морпурго, який не мав дітей, на чолі книгарні став його племінник — Юджин. У 1936 році «Морпурго» перейшла до рук сина Юджина — Альдо. Останній займався справами батька до 1941 року, коли італійські фашисти заарештували власника і відправили у заслання. Юджин Морпурго продовжив керувати книгарнею, поки у 1943 році німецькі окупанти не відправили його до концентраційного табору, де він і загинув. Магазин залишився на працівника до конфіскації майна у 1947.

Згодом відбулась націоналізація книгарні, вона змінила назву, але залишилась на своєму місці.

Ситуація змінилась після війни Хорватії за незалежність у 1990-их. Її знову приватизували і останнім власником став Алгорітам. Його фінансові проблеми призвели до закриття «Морпурго», доля якої залишається невизначеною.

Книгарня входить до списку культурних цінностей Хорватії. Про неї нещодавно було написано книгу «Морпурго в Спліті (1860-1947) і розвиток культури читання».

Джерело: "Друг читача"

Соціальні мережі
bottom of page