top of page

Лауреат Нобелівської премії з літератури стане відомий 5 жовтня


Шведська академія оголосила, коли стане відомий лауреат Нобелівської премії з літератури - 5 жовтня. Як повідомляє The Guardian, переможця виберуть із 350 пропозицій, поданих експертами в літературі і лауреатами премії минулих років, передає "Lb.ua".

Премію вручать у розмірі 6 млн шведських крон. З 1901 року її вручили 113 письменникам, з яких було 14 жінок, 28 англомовних авторів і 77 прозаїків.

Торішнє рішення Академії - присудити премію з літератури Бобу Ділану - збурило серйозні дискусії, особливо після того як Ділан довго не виходив на контакт і не приїхав на церемонію вручення премії.

Як зазначає видання, цього року очікується, що Академія зробить не такий суперечливий вибір лауреата. На сайті Ladbrokes, що приймає ставки на переможця, перші три позиції займають кенійський письменник і драматург Нхугі ва Тхіонго, письменниця Маргарет Етвуд (екранізації її романів "Розповідь служниці" й "Alias Grace" зараз популярні на ТБ) і японський письменник Харукі Муракамі.

Нагадаємо, триває Нобелівський тиждень. У вівторок, 3 жовтня, були названі лауреати Нобелівської премії 2017 з фізики. Ними стали Райнер Вайс, Баррі К. Бариш та Кіп С. Торн за виявлення гравітаційних хвиль детектором LIGO. Існування гравітаційних хвиль 100 років тому передбачив Альберт Ейнштейн, і лише зараз людям вдалося їх виявити.

4 жовтня став відомий лауреат у галузі хімії. За рішенням Академії, Нобелівську премію-2017 з хімії отримають Жак Дюбоше, Йоахім Френк та Річард Хендерсон за розвиток кріоелектронної мікроскопії високої роздільної здатності для визначення структур біомолекул в розчині.

Нобелівського лауреата з літератури оголосять 5 жовтня. Лауреат премії миру стане відомий уже 6 жовтня. 9 жовтня нобелівський комітет присудить премію Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

Церемонія нагородження лауреатів у 2017 році відбудеться 9 грудня в Стокгольмі.

Соціальні мережі
bottom of page