top of page

До півстолітнього ювілею Букерівської премії оголосять переможця за останні 50 років


Букерівська премія

З нагоди 50-ї річниці Букерівської премії оголошено спеціальну нагороду, яка має визначити книгу-переможця за останні півстоліття. Про це повідомляє ВВС Україна.

"Кожен з п'яти суддів має розглянути одне десятиліття і висунути на здобуття премії свою улюблену книгу того періоду. Потім громадськість із короткого списку з п'яти номінантів обере переможця Золотої Букерівської премії", - йдеться у повідомленні.

До складу журі премії входять письменник і редактор Роберт МакКрум, який визначить переможця 1970-х років, поет Лемн Сіссай (1980-ті роки), романіст Каміла Шамсі (1990-ті), телеведучий і автор Саймон Майо (2000-ті) та поет Голі Макніш (2010 роки).

Оскільки вперше Букерівську премію присудили 1969 року, тож за "золото" змагатиметься 51 книга.

"Золоту п'ятірку" номінантів оголосять на літературному фестивалі Hay Festival 26 травня, а перед цим, 22 травня, стане відомий цьогорічний переможець Букерівської премії. Запропоновану суддями п'ятірку книг виставлять на голосування громадськості. Переможця Золотої Букерівської премії оголосять 8 липня.

Варто зауважити, що у 2008 році Букер оголосив аналогічний конкурс на 40-ву річницю з дати заснування премії. Тоді читачі проголосували за роман "Опівнічні діти" Салмана Рушді, який отримав Букера 1981 року.

Букерівська премія (The Man Booker Prize) — найпрестижніша літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. Спочатку премія присуджувалася авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії за роман, написаний англійською мовою. З 2014 року на нагороду можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

Соціальні мережі
bottom of page