top of page

В Охтирці з’явилася книга про видатних людей в історії міста


Охтирка видавництво Еллада Суми

Охтирка - місто на Сумщині з давньою та славетною історією, розкрити яку крізь призму видатних особистостей різних часів спробував місцевий краєзнавець Євген Мегера. І ця спроба виявилася вдалою: у підсумку роботи дослідника та його співавторів побачила світ книга “Охтирка в особистостях. 1654-2014”, що вийшла друком у “Видавничому будинку “Еллада” (м. Суми).

Як розповідає автор, книга не виникла сама по собі, перед цим у 2007 році була проведена велика пошукова й організаційна робота за участю працівників Охтирського міського краєзнавчого музею, місцевих краєзнавців, журналістів для створення компакт-диску про історію і сучасний розвиток міста. Сюжет проекту був побудований на історичному нарисі «Охтирка – від минувшини до сьогодення», який написав Євген Мегера в співавторстві з директором Охтирського краєзнавчого музею Наталією Калюжною. Згодом у автора виникла ідея створити проект, який би став своєрідним літописом міста, що постає через особистості, чия доля і життєвий шлях тим чи іншим чином пов’язані з Охтиркою.

“Охтирська земля споконвіку й народжувала, і притягувала до себе, мов магніт, талановитих людей. Сотні з них розлетілися по білому світу, бо хоч як не любили вони рідне місто, свою малу батьківщину, Охтирка не може дати можливість реалізуватися всім саме тут. Певна ж частина залишилася відданою своєму рідному місту. У свою чергу, для багатьох вихідців із інших міст Охтирка стала другою батьківщиною, де проявилися їхні здібності й талант. Створюючи цей проект, я переслідував й іншу мету – зібрати якомога більше відомостей, які розпорошені по різних виданнях, музеях, родинних архівах, і звести їх в одній праці – у цьому проекті, щоб кожен, хто зацікавлений дізнатися про своїх знаменитих земляків більше, міг це зробити”, - каже Євген Мегера.

“Цю книгу місто чекало дуже давно, адже автор підготував перший варіант матеріалів ще пару років тому. Потім інформація допрацьовувалася, доповнювалася, але в Охтирці вже знали, що літопис готується до видання, - зазначила Інна Щербина, головний редактор “Видавничого будинку “Еллада”. - Хочеться висловити глибоку повагу автору книги і всім учасникам підготовки та збору матеріалів, адже праця вийшла настільки ґрунтовна, що її можна вважати місцевою історичною енциклопедією. Також велика подяка міській владі, керівництву Охтирки за те, що відшукали можливість видати книгу, щоб вона зберегла для наступних поколінь охтирчан безцінні відомості, спогади, фотографії з історії міста”.

Загалом з книги “Охтирка в особистостях. 1654-2014” можна дізнатися про долі понад трьохсот непересічних людей, які залишили свій слід і мали причетність до заснування міста, його розбудови, розвитку економіки, духовності, культури; які прославляли місто своїми здобутками в різних галузях або самовіддано, часто ціною свого життя, боронили Вітчизну від нападників. Багатьох із них можна побачити на фотографіях, зібраних у книзі. Як говорить Євген Мегера, ці фото досі існували самі по собі – в архівах, у родинних альбомах, забуті до часу, – немовби чекали, що хтось таки має зібрати їх разом, повернути до життя.

Тепер слово за читачами - у книзі є багато фактів, захоплюючих і героїчних історій, вона написана цікаво і доступно. Видання виконано на високому поліграфічному рівні, що відповідає унікальності книги та її великому значенню для Охтирки.

Але літопис не має завершуватися, адже місто живе і розвивається, і ще чимало охтирчан залишать свій слід в його історії. Тож у автора і творчого колективу попереду ще чимало роботи.

Бажаємо успіхів і натхнення!

Соціальні мережі
bottom of page